Ucraina: Armata a preluat controlul aeroportului din Doneţk; rebelii se repliază şi cer ajutor Rusiei

Trupele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși continuă confruntările la Donețk, pentru a doua zi marți, după alegerile prezidențiale anticipate de duminică, separatiștii raportând un bilanț de peste 35 de morți în urma ofensivei militare a Kievului, în timp ce unele media ucrainene scriu chiar despre 100 de rebeli uciși luni la Donețk, relatează Reuters și agenția de presă ucraineană UNN.

Numărul morților nu a putut fi confirmat însă din surse independente, dar jurnaliștii de la Reuters au văzut carcasa unui camion greu (Kamaz) utilizat, de obicei, de separatiști pentru transportul combatanților, ciuruit complet de gloanțe și plin de sânge, ceea ce sugerează existența unor victime. Camionul, despre care RIA Novosti a scris că transporta insurgenți răniți de la aeroport, s-a răsturnat din cauza vitezei excesive. Șoseaua era acoperită de sânge, care a ajuns până la un panou amplasat la o înălțime de șapte metri.

Forțele subordonate Kievului au utilizat luni atacuri aeriene și un desant de parașutiști pentru a-i alunga pe rebeli de pe aeroportul internațional din Donețk, preluând controlul asupra obiectivului spre sfârșitul zilei.

Citeste si:  Moscova, printre lideri la programele software piratate

‘Combatanții separatiști, care se aflau în terminal, au fost eliminați’, a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului care conduce ‘operațiunea antiteroristă’ în est, subliniind că aeroportul se află acum sub controlul forțelor guvernamentale.

Tirurile au continuat pe tot parcursul nopții de luni spre marți și chiar la mijlocul dimineții, când s-au auzit rafale de mitraliere pe unul din drumurile principale ce duce spre aeroport.

După luptele de la aeroport, rebelii s-au retras adânc în oraș și și-au consolidat poziția într-o serie de clădiri oficiale, pe care le ocupă de mai multe luni, potrivit RIA Novosti.

Garda Națională, subordonată Kievului, i-a avertizat deja că dacă aceștia nu se vor preda va aplica ‘atacuri din arme de înaltă precizie’.

Multe întreprinderi, centre comerciale, școli și grădinițe au rămas închise marți, locuitorii Donețkului așteptându-se la reluarea ofensivei.

În acest context, așa-numitul șef al guvernului interimar din Donețk, Denis Pușilin, a cerut marți ajutor Rusiei, într-o înregistrare video postată pe Internet, și a anunțat că ‘Republica Populară Donețk’ trece la legislația rusă, informează agenția de presă RIA Novosti.

Citeste si:  Siria: Operaţiunile aeriene ruse vor dura "trei-patru luni" şi se vor intensifica

Având în vedere situația dificilă creată, Donețkul s-ar putea trezi dintr-un moment în altul în pragul unui dezastru umanitar, spune el.’De aceea facem apel la întreg poporul rus să ne ofere orice ajutor disponibil’, îndeamnă Pușilin, în apelul său video, în care anunță trecerea ‘republicii’ la legislația rusă. ‘Este o măsură forțată și de urgență’, a mai spune el.

Deocamdată, milițiile proruse din Lugansk au fost trimise în ajutor insurgenților din Donețk și Slaviansk, un alt fief al separatiștilor proruși.

Noul președinte ales Petro Poroșenko (48 de ani), de la care se așteaptă să reglementeze criza politică cu care Ucraina se confruntă de șase luni, a declarat în ajun că o campanie militară mai robustă ar fi în măsură să înăbușe revolta separatistă ‘în câteva ore’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner