Ucraina: Kievul declară că este dispus să discute cu Estul, dar nu cu „teroriştii”

Guvernul ucrainean este pregătit să discute cu partidele politice și cu oficialități din regiunile din estul țării cu privire la modalitățile de soluționare a crizei, dar nu va discuta cu ‘teroriștii’, a anunțat joi Ministerul ucrainean de Externe, citat de Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut miercuri apel la angajarea unui dialog între noile autorități prooccidentale ucrainene și liderii separatiști din estul Ucrainei, o mișcare care i-a sugerat Kievului că presiunea internațională asupra Moscovei a început să dea rezultate.

‘Prioritatea absolută pentru guvernul Ucrainei este un dialog național pe scară largă, cu participarea forțelor politice, a reprezentanților regionali și a societății civile. Totuși, dialogul este imposibil și de neconceput cu teroriștii’, subliniază diplomația ucraineană.

Autoritățile ucrainene de la Kiev îi numesc ‘teroriști’ sau ‘ bandiți’ pe separatiștii proruși, susținuți de Moscova ca parte a planului de destabilizare a Ucrainei și care controlează în prezent o parte din estul țării.

Rusia neagă orice rol în insurecția din estul Ucrainei, afirmând că vorbitorii de limbă rusă își apără pur și simplu drepturile în fața posibilelor atacuri ale guvernului prooccidental de la Kiev.

Vladimir Putin a făcut de asemenea un apel către separatiști să amâne referendumul asupra independenței, prevăzut pentru 11 mai, și a anunțat retragerea trupelor ruse de la granița cu Ucraina.

Ministerul de Externe ucrainean a mai afirmat că așteaptă dovezi că trupele ruse au fost într-adevăr retrase de la frontieră. În același timp, atât NATO, cât și Casa Albă au declarat că nu dispun de dovezi cu privire la o posibilă retragere a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina.

La rândul său, președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a reiterat că statele civilizate nu dialoghează cu criminali înarmați care au mâinile pătate cu sânge, potrivit agenției de presă Interfax-Ukraina.

‘Puterea ucraineană este dispusă să angajeze un dialog cu reprezentanți ai administrației publice locale, cu activiști publici și oameni de afaceri din regiunile Donețk și Lugansk, dar nu cu criminali înarmați, cu sânge pe mâini’, a afirmat Turcinov, respingând acuzația Moscovei potrivit căreia acțiunea în curs de desfășurare în estul Ucrainei este o ‘operațiune de represalii’.

‘Structurile de forță apără viața și sănătatea cetățenilor noștri în cadrul acestei operațiuni antiteroriste, desfășurată împotriva teroriștilor, sabotorilor și altor criminali, care ucid, torturează și răpesc cetățenii noștri’, a comentat el în legătură cu ultimele declarații făcute în ajun de președintele rus Vladimir Putin.

‘Avem de apărat integritatea teritorială a țării și de eliberat regiunile temporar ocupate’, a spus Oleksandr Turcinov, adăugând că autoritățile ucrainene sunt dispuse să poarte un dialog cu cei care doresc să ajungă la o înțelegere în probleme concrete vizând unitatea Ucrainei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata