Ucraina: Noi sancţiuni din partea Japoniei vizând 40 de persoane şi două entităţi implicate în criza ucraineană

28

Japonia a decis oficial marți noi sancțiuni împotriva ‘celor implicați în anexarea Crimeii și în destabilizarea Ucrainei’, guvernul premierului Shinzo Abe aprobând înghețarea activelor pentru 40 de persoane și două entități ca urmare a rolului acestora în criza din fosta republică sovietică, transmite AFP.

În fruntea listei celor vizați de sancțiunile japoneze figurează fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici.

În același timp, Tokyo a început să aplice controale mai severe la importurile de produse fabricate în Crimeea, peninsulă alipită în martie a.c. la Rusia.

‘Japonia speră sincer ca situația din Ucraina să se normalizeze pe calea dialogului diplomatic’, declara săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshihide Suga.

Aceste noi sancțiuni, a căror pregătire a fost anunțată de Tokyo încă de săptămâna trecută, au fost deja calificate de diplomația rusă drept ”un act inamical bazat pe idei cu totul eronate asupra a ceea ce se petrece de fapt în Ucraina’. Moscova a denunțat totodată incapacitatea politicienilor japonezi de a adopta o poziție independentă fără a urma linia Washingtonului.

Membră a G7, Japonia s-a alăturat acestui grup al marilor puteri pentru a condamna Moscova în urma atașării Crimeii la teritoriul rus, primele sale sancțiuni fiind luate la sfârșitul lunii aprilie și vizând interdicții de viză pentru 23 de cetățeni ruși, după măsuri similare luate de SUA și UE în contextul tensiunilor din estul separatist al Ucrainei.

De amintit că relațiile dintre Rusia și Japonia au fost marcate de tensiuni în ultimele decenii pe tema diferendului în privința a patru insule situate în nordul arhipelagului Kurile, numite Teritoriile de Nord de Japonia și anexate de sovietici la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a împiedicat până în prezent semnarea unui tratat de pace între cele două țări.

Pe de altă parte însă, guvernul nipon încearcă de la venirea la putere a lui Shinzo Abe, în decembrie 2012, să refacă relațiile cu Rusia, unul din principalii furnizori de gaz ai arhipelagului (aproximativ 10%), premierul japonez întâlnindu-se de cinci ori cu președintele rus Vladimir Putin în decurs de un an și jumătate.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News