UE vrea un acord gazeifer azero-turkmen pentru a reduce dependenţa de Rusia

Uniunea Europeană (UE) urmăreşte un acord privind o conductă de gaze naturale între Turkmenistan şi Azerbaidjan, în contextul în care blocul european vizează să importe combustibil caspic şi să-şi reducă dependenţa de Rusia.

Unitatea de reglementare energetică a UE a redactat un document pe care părţile l-ar putea folosi ca bază pentru un acord privind construirea a cel puţin unei conducte prin Marea Caspică, conform unei copii a documentului fără caracter obligatoriu, obţinute de agenţia de presă Bloomberg, informează aceasta marţi. UE, care doreşte mai puţină dependenţă de Rusia, vrea gaz turkmen pentru conducta Nabucco.

Turkmenistanul, unde investiţiile străine au cunoscut un regres până la decesul, în 2006, al preşedintelui izolaţionist ales pe viaţă, Saparmurat Niazov, transportă gaz către Rusia şi Iran, şi a deschis un gazoduct spre China, anul trecut. Planurile de a construi o legătură prin Marea Caspică au fost zădărnicite de frontierele marine nesoluţionate şi de opoziţia Rusiei şi Iranului.

„Fără gazul turkmen, Nabucco nu ar avea sens”, a declarat Aleksandr Rahr, un expert în Rusia şi Eurasia, la Consiliul German pentru Relaţii Externe de la Berlin. „UE încearcă să finalizeze această conductă, dar este în criză de timp, în contextul în care Turkmenistanul trimite mai mult gaz în China.”
Azerbaidjanul a participat la o reuniune găzduită de UE la Bruxelles, cu Turkmenistanul, dar nu au fost semnate acorduri, a declarat Vagif Aliev, director de investiţii la Oil Co de stat din Azerbaidjan.

Marlene Holzner, purtător de cuvânt al Directoratului General pentru Energie şi Transport al Comisiei Europene, a refuzat sa comenteze documentul, relevă Bloomberg.
Azerbaidjanul urmează să primească o propunere concretă de la Turkmenistan, ţară care se situează pe locul patru ca rezerve mondiale de gaze, a declarat telefonic Aliev, de la Baku. „Suntem gata să oferim tranzit pentru gazul turkmen”, a spus el.

UE trebuie să trateze „cu toată seriozitatea” competiţia Nabucco cu Gazprom din Rusia pentru gazele naturale caspice, a declarat preşedintele azer Ilham Aliev, în ianuarie. Nabucco nu are un lider clar capabil să atragă finanţarea necesară sau să poarte negocieri cu furnizorii şi ţările de tranzit, a mai spus Aliev.
„Comisia Europeană arată că există o cale prin această serie complexă de ţări şi noi, de fapt, suntem în curs de a face acest lucru”, a declarat comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, într-o copie a unui discurs din 27 iulie, postat de autoritatea de reglementare pe site-ul ei.

„Vom avea nevoie de măsuri extraordinare pentru a avea succes, cum ar fi Corporaţia de Dezvoltare Caspică sau construirea unei conducte de legătură trans-caspice.” Turkmenistanul şi Azerbaidjanul vor trebui să asigure că proprietarul legăturii menţine utilizarea optimă a instalaţiei la condiţiile de piaţă, potrivit proiectului de document. Proprietarul nu va putea să refuze oferirea de capacitate liberă sau să respingă cererile de a folosi capacitatea disponibilă, se mai arată în document, care nu specifică însă capacitatea sau traseul conductei.

Cele două guverne vor trebui să se consulte reciproc înainte de desemnarea entităţilor care pot solicita să utilizeze conducta, precizează proiectul departamentului pentru energie. Legătura va putea fi folosită pentru transportul gazelor în ambele direcţii, conform acestuia.
După moartea lui Niazov, guvernele din UE până în Asia s-au grăbit să aibă acces la rezervele de gaz din Turkmenistan, estimate la 8,1 trilioane de metri cubi de compania energetică globală BP Plc, suficient pentru a satisface cererea actuală a Germaniei pentru mai mult de un secol.

Rusia doreşte ca Turkmenistanul şi Kazahstanul să construiască o nouă conductă de-a lungul coastei Mării Caspice pentru a păstra controlul asupra exporturilor de energie ale fostelor republici sovietice. Iranul a prezentat un plan alternativ, ce preconizează o reţea de căi de transport maritim şi conducte, care ar transforma ţara într-un centru regional pentru exporturile caspice de energie.

Turkmenistanul construieşte o conductă Est-Vest de 2 miliarde de dolari, care va transporta aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz din câmpurile cele mai mari din ţară spre coasta Mării Caspice, atunci când va fi deschisă, în iunie 2015, în contextul în care urmăreşte să sporească exporturile de combustibil.
Conducta Nabucco, în valoare de 7,9 miliarde de euro, este planificată să se întindă pe mai mult de 3.300 km, din Turcia spre Austria, pentru a transporta gaz către Europa şi reduce dependenţa faţă de Rusia.

Nabucco încearcă să obţină gaz şi din Azerbaidjan şi Irak. Partenerii Nabucco, care includ RWE AG din Germania, Mol Nyrt din Budapesta, Bulgargaz EAD, Transgaz SA din România şi Botas din Ankara, au declarat că vor lua o decizie cu privire la investiţii până la sfârşitul acestui an. Construcţia este prevăzută să înceapă în 2011 iar transporturile pot începe la sfârşitul lui 2014, potrivit website-ului societăţii mixte.

În timp ce Nabucco salută sprijinul sporit din partea UE pentru un coridor sudic de gaz, societatea mixtă nu are informaţii oficiale privind un eventual acord azero-turkmen privind o conductă între cele două ţări, a declarat purtătoarea de cuvânt Gabriele Egartner, într-un e-mail de răspuns la întrebări.
Cadrul propus nu trebuie interpretat ca afectând jurisdicţia din Azerbaidjan sau Turkmenistan asupra resurselor subsolului sau drepturilor suverane ale acestora, în temeiul legislaţiei internaţionale, spre Marea Caspică, potrivit documentului.

Bloomberg aminteşte că delimitarea Mării Caspice a devenit o problemă după destrămarea, în 1991, a Uniunii Sovietice, când Iranul s-a trezit cu patru vecini la mare, în loc de unul. „Credem că definirea frontierelor nu este principala problemă care blochează un astfel de proiect”, a spus Vagif Aliev. Problema constă în a veni cu un proiect comercial care să fie profitabil pentru investitori, a spus el. „Noi, în calitate de investitori, nu suntem pregătiţi în acest moment”, a adăugat el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata