Un bol de porţelan din timpul dinastiei Ming s-a vândut cu 36 de milioane de dolari

18

Un miliardar chinez a cumpărat marţi, 8 aprilie, la o licitaţie organizată în Hong Kong un bol din timpul dinastiei Ming cu 36,05 milioane de dolari (26 milioane de euro), stabilind astfel un nou record mondial pentru o piesă de porţelan chinezesc, a anunţat casa Sotheby’s, preluată de AFP.

Extrem de rar, micul bol cu motive policrome pe fond alb a fost fabricat în era Chenghua (1465 — 1487). Desenele reprezintă un cocoş roşu, o găină şi câţiva pui ciugulind într-o grădină cu crini galbeni şi trandafiri roşii, smalţul şi culorile bolului fiind intacte.

Acest bol este ‘Graalul artei chineze’, a apreciat Nicolas Chow, vice-preşedinte al Sotheby’s Asia, precizând că obiectul a fost achiziţionat de miliardarul Liu Yiqian din Shanghai, fost şofer de taxi intrat în lumea financiară. El este unul dintre chinezii foarte bogaţi care merg în sălile de licitaţie din lumea întreagă, determină creşterea preţurilor şi creează muzee pentru colecţiile lor.

Precedentul record pentru o piesă de porţelan chinezesc fusese înregistrat în anul 2010, la vânzarea unei vaze Qianlong, achiziţionate cu 252,66 milioane de hong-konghezi (32,58 milioane de dolari americani). Pentru un porţelan din timpul dinastiei Ming recordul fusese stabilit în 2011, la cumpărarea unei vaze în albastru şi alb cu 168,66 milioane de dolari hong-konghezi (circa 21,8 milioane de dolari americani).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata