Un extraordinar diamant violet de 2,83 carate a fost prezentat în Australia

13

Gigantul minier australian Rio Tinto a prezentat un diamant violet rar de 2,83 de carate, descoperit în Australia de Vest, care ar putea valora până la 3 milioane de dolari americani, relatează miercuri Xinhua.

Diamantul în formă ovală, cel mai mare de acest gen descoperit vreodată în mina Argyle, deţinută şi exploatată Rio Tinto, a fost găsit în luna august a anului trecut şi va fi cel mai preţios element cu care compania se va prezenta la licitaţia Argyle Pink Diamonds care începe luna viitoare.

Potrivit Xinhua, a fost nevoie de peste 80 de ore pentru a lustrui piatra în forma sa finală. Iniţial, diamantul avea 9,17 carate şi semăna cu un meteorit.

Compania nu a stabilit un preţ pentru acest diamant, dar până acum diamantele violet — mult mai rare decât cele roz — au atras oferte care au variat în trecut de la 750.000 dolari la 1,5 milioane de dolari americani pe carat.

Diamantul de 2,83 carate descoperit anul trecut este de aproape trei ori mai greu decât cel mai mare diamant violet descoperit la Argyle până acum (în 2008), care cântărea aproximativ un carat.

În mina Argyle, deţinută şi exploatată de Rio Tinto — a doua companie minieră ca mărime pe plan mondial — au fost descoperite aproximativ 90% din diamantele roz din întreaga lume. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata