Un laureat Nobel avertizează: ”Jucăm ruleta rusească cu singura planetă pe care o avem”

36

Laureatul Premiului Nobel pentru Chimie în 1995, mexicanul Mario Molina, a avertizat miercuri că dacă va continua actuala tendință a emisiilor de gaz cu efect de seră există o probabilitate de 1-5 ca temperatura Pământului să crească cu cinci sau șase grade în următorii ani, relatează joi EFE.

La cursul susținut la Facultatea de Chimie de la Universitatea Național Autonomă din Mexic (UNAM), profesorul în vârstă de 71 de ani a considerat probabilitatea ca “foarte îngrijorătoare”. “Jucăm ruleta rusească cu singura planetă pe care o avem”, iar dacă temperatura crește la acest nivel, “fapt ce nu s-a întâmplat în milioane de ani”, va avea consecințe catastrofale, a avertizat el.

“Nu va dispărea omenirea, dar civilizația și societatea așa cum o cunoaștem, da”, a prognozat el. Acest lucru presupune nu doar costuri economice, ci și implicații etice și morale. “Nu putem lăsa generațiilor viitoare o planetă în care să fie mai greu să existe o calitate a vieții așa cum o avem astăzi”, a declarat Mario Molina.

Cercetătorul a considerat că problema este globală, având în vedere că societățile emit gaze care schimbă compoziția chimică a atmosferei și care duc la modificarea climei, astfel încât el a lansat un apel pentru o schimbare încă de acum a direcției.

Protocolul de la Montreal, care a intrat în vigoare din 1989 și care prevede stabilirea de obiective privind reducerea producției de substanțe ce afectează stratul de ozon, “demonstrează că omenirea se poate pune de acord pentru a rezolva probleme globale”, a reamintit Molina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)