Un oleoduct din Alaska deţinut în coproprietate de BP, închis din cauza unei scurgeri de petrol

Oleoductul Trans-Alaska, deţinut în coproprietate de BP, s-a închis marţi, 25 mai, după o scurgere accidentală de petrol, reducând drastic aprovizionarea cu petrol din Alaska, relatează AP şi Reuters.

Accidentul intervine într-un moment dificil pentru BP – care deţine 47% din firma exploatatoare a oleoductului, Alyeska – în contextul în care grupul britanic depune mari eforturi pentru stoparea deversării de petrol din puţul avariat în Golful Mexic.

Închiderea conductei a avut loc după o serie de dificultăţi survenite în urma unui test la o staţie de pompare, a precizat Alyeska Pipeline Service Co, operatorul oleoductului de 1.287 km.

Valvele de presiune s-au deschis după o pană de curent şi au provocat o scurgere de petrol de o cantitate neprecizată într-un recipient secundar de stocare, după ce capacitatea primului recipient a fost depăşită. Nu au existat răniţi, dar locul în care a avut loc incidentul a fost evacuat, a precizat Alyeska.

Producătorii de petrol din regiunea North Slope au primit instrucţiuni să reducă fluxul de petrol la 16% din cel normal.

Alyeska este un consorţiu deţinut de cinci companii. Principalii proprietari sunt BP, ConocoPhillips şi Exxon Mobil, în timp ce Unocal şi Koch sunt acţionari minoritari.

Oleoductul Trans-Alaska, care face legătura între câmpul petrolifer Prudhoe Bay şi oraşul port Valdez din statul Alaska, transportă în mod normal 667.000 de barili de petrol pe zi.

Preşedintele american Barack Obama urmează să anunţe joi noi exigenţe de securitate privind forajul petrolier în largul SUA, notează Reuters.

Printre măsurile anunţate s-ar putea afla înăsprirea inspecţiilor la platformele petroliere, a precizat un oficial de la Casa Albă.

Obama urmează să anunţe aceste măsuri privind întărirea securităţii forajului marin în aceeaşi zi în care va primi un raport al Ministerului de Interne asupra poluării cu petrol din Golful Mexic.

Cotidianul Wall Street Journal scrie că Barack Obama ar urma să detalieze joi o serie de modificări în procedura de acordare a permiselor de forare, menite tocmai să asigure o siguranţă sporită a platformele petroliere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata