Un român care supravieţuieşte cu ajutorul de şomaj scrie o trilogie despre dictatura comunistă

Un român din Malaga, care trăieşte acum din alocaţia specială de 426 de euro pentru şomerii fără venituri, s-a hotărât să scrie o carte despre dictatura comunistă din România, informează joi La Opinion de Malaga.

Nicolae Iovescu are 59 de ani şi a vrut să studieze regie de film în România, după ce a văzut filmele occidentale. Nu a putut, aşa că s-a mulţumit cu tehnica cinematografică, şi ulterior a lucrat ca administrator cultural, ocupându-se cu producţia de festivaluri de dans şi spectacole. Ulterior, căderea comunismului, deşi a însemnat libertate, a adus cu sine şi vremuri grele:

Nicolae Iovescu şi-a pierdut locul de muncă, mai notează sursa citată. ‘Eram dezorientaţi, pentru că mulţi dintre noi nu ştiam din ce să trăim’, spune el. În 1992 pleacă în fosta Iugoslavie şi Ungaria, lucrează ca instalator şi electrician, iar după ceva vreme petrecută în Germania, unde a muncit ca operator de film, revine acasă, ca să aibă grijă de mama bolnavă şi de fiul lui.

În Malaga a ajuns în 2007 – an prost, de dinaintea crizei -, însă a reuşit să lucreze în diferite locuri. ‘Cu banii strânşi, mi-am cumpărat un DVD-player, ca să învăţ spaniola uitându-mă la filme’, spune el. Aşa a început să meargă la reuniunile săptămânale oferite de Asociaţia scriitorilor din Malaga – unde, într-o bună zi, o prietenă l-a încurajat să scrie poezie în spaniolă.

Acum, Nicolae Iovescu scrie o trilogie despre viaţa în România, din anii 1940 până la căderea lui Ceauşescu. Prima parte, ‘Ziua minunilor’, o scrie mai întâi în română, după care o traduce în spaniolă. Vrea să-şi publice cartea la un moment dat, ca să arate ‘procesul de distrugere a societăţii româneşť. ‘Vreau să fac dovada talentului meu, capacitatea de creaţie’, spune el, şi vorbeşte şi de durerea simţită pentru că viaţa nu i-a permis să-şi dezvolte vocaţia artistică.
O persoană plăcută, educată şi foarte metodică, românul continuă să înveţe, să citească şi să scrie, mai consemnează sursa citată, referindu-se mai ales la puterea de care dă dovadă să se gândescă şi să spere la un viitor mai bun.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata