Un român deportat în urma unei neglijenţe judiciare redobândeşte dreptul de a se reîntoarce în SUA

Românul Tiberiu Caraiman s-a considerat de mult timp cetăţean american, însă a trebuit să aştepte până la sosirea sa marţi, pe Aeroportul Detroit Metro Wayne, pentru a pune legal piciorul pe pământ american şi a se simţi ca un adevărat cetăţean al SUA, relatează site-ul Mlive.com.

După o viaţă chinuită de imigrant timp de 15 ani, o deportare anul trecut (care i-a dezrădăcinat familia din West Michigan), şi angajarea a cinci avocaţi pentru a-i susţine cauza, Caraiman şi-a recâştigat statutul legal şi trebuie să redevină cetăţean american în termen de 3 ani. „Încă nu pot să cred. Îmi vine să mă ciupesc să văd dacă e adevărat”, a declarat românul de 46 de ani după ce a trecut de vama americană marţi după-amiază.

Euforia sa la revenirea după peste 16 luni de exil a fost depăşită doar de bucuria de a-şi revedea soţia, Gina, şi fiul de 10 ani, Gabriel, ambii cetăţeni americani.
Cei trei se văzuseră ultima oară, în luna aprilie, când după peste un an de încercări de a se adapta în România, Gina şi Gabriel se întorseseră acasă.
Marţi, aproape de familia fericită se afla Gabriel Triculescu, un avocat pe probleme de imigrare din Detroit, care a analizat peste 10 ani de documentaţie juridică pentru a face posibilă reîntregirea.

Deşi Caraiman intenţiona să devină cetăţean american după ce a părăsit România în anul 1994, Triculescu a constatat că unul dintre avocaţii lui anteriori nu a depus actele corespunzătoare şi nu l-a notificat pe Caraiman că un ordin de deportare pe numele său a fost eliberat înainte de a se căsători cu Gina, în 1996.
Eroarea de procedură a avut însă repercusiuni majore.

Caraiman a fost reţinut timp de o lună în primăvara anului 2009, a fost forţat să renunţe la slujba sa de pictor angajat pe bază de contract, şi şi-a pierdut casa şi creditarea bancară prin executare silită nu cu mult timp după expulzarea sa.
În cele din urmă, dosarul de 300 de pagini al cazului, care demonstra eroarea comisă şi arăta impactul devastator pe care l-a avut asupra familiei, i-a convins pe oficialii vamali americani să îi ofere românului o viză tip ‘extreme hardship’.

Această situaţie se întâlneşte în doar 10 la sută din toate apelurile la cauzele de deportare şi îi permite lui Caraiman să rămână în Statele Unite, în timp ce aşteaptă o carte verde, a precizat Triculescu.

Citește și
2 Comentarii
  1. Lorenzo spune

    Romanii sunt destepti, se descurca bine in SUA cu toate ca este foarte greu sa intorci o hotarare de deportare. Nu ma mira ca au reusit iar Caraiman ar trebui, dupa ce isi va recastiga statutul sa incerce sa isi recupereze bunurile pierdute. Sper sa aiba succes.

  2. Barbierul din Sevilia spune

    Pai, nu Caraiman, ci avocatul, Triculescu, a fost destept…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata