Unde este Europa în timp ce se joacă drama grecească?

Cu nişte lideri UE practic invizibili şi cu unii lideri naţionali acţionând în special în lumina unor interese politice interne, povara elaborării unui program de restructurare rapid şi credibil pentru Grecia a rămas în principal în sarcina Fondului Monetar Internaţional (FMI), adică exact acolo unde liderii europeni mândri insistaseră să nu fie, comentează cotidianul american The New York Times.

Încă o dată – aşa cum s-a întâmplat în timpul crizei financiare din 2008 şi mai recent în cazul opririi traficului aerian european din cauza norului de cenuşă – liderii europeni s-au dovedit incapabili să depăşească interesele naţionale şi să elaboreze o politică coerentă pentru a aborda problema, acuză publicaţia amenicană, avertizând că este posibil ca UE să-şi fi pierdut pe veci credibilitatea.

Fără a dori să se amestece într-o problemă europeană, unii oficiali de rang înalt americani, notează NYTimes, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de cum au reacţionat la criza din Grecia omologii lor europeni şi chiar FMI. Pe de altă parte, preşedintele american Barack Obama a sunat-o pe Angela Merkel miercuri petnru a-şi exprima sprijinul şi încurajările pentru dorinţa sa de a-şi asuma o poziţie curajoasă în încercarea de a calma pieţele.

Cancelarul Merkel a fost figura centrală a crizei datoriei din Grecia, încercând să facă pe plac dezaprobării germanilor faţă de un ajutor dat Greciei, după ani de ajutor oferiţi estului Germaniei. Merkel a amânat o decizie luni de zile, însă la un moment dat amânarea s-a dovedit imposibilă.
Aceasta, combinată cu accentul pus de cancelar ca Grecia să plătească un preţ pe termen lung sever pentru chletuielile sale excesive şi ca parlamentul german să aprobe împrumutul, au dat pieţelor atât motiv cât şi spaţiu pentru a creşte preţul datoriei greceşti la niveluri nesustenabile.

Acest lucru a forţat FMI şi Europa să îşi crească practic de patru ori angajamentul luat faţă de Grecia pentru a calma pieţele şi a nu le îndrepta atenţia spre Portugalia.
Uniunea monetară europeană nu era pur şi simplu pregătită ‘pentru vremea rea’, este de părere Janis Emmanouilidis, analist la European Policy Center din Bruxelles, precizând că nu există niciun mecanism de gestionare a unor probleme ca datoriile sau incapacitatea de plată a acestora în cazul unui stat membru.

Aceeaşi problemă a apărut la începutul acestei luni odată cu blocarea traficului aerian european ca urmare a cenuşii aruncate de un vulcan islandez. În condiţiile în care nu există niciun acord la nivel european în privinţa spaţiului aerian european, liderii naţionali s-au străduit, cu uriaşe întârzieri, să elaboreze o politică, în timp ce atât companiile aeriene cât şi călătorii sufereau.

De asemenea, vicepremierul elen Theodoros Pangalos, a declarat tranşant în luna februarie că liderii europeni ‘nu se ridică la înălţimea sarcinii’, precizând că dacă Delors s-ar fi aflat la conducerea Europei, Mitterrand în Franţa şi Kohl în Germania, lucrurile nu ar fi stat la fel. Unii analişti susţin că cea mai recentă criză va duce la o mai mare integrare europeană, care se va evidenţia printr-o mai mare supraveghere şi coordonare fiscală.
Alţi analişti se îndoiesc însă, susţinând că deja europenii sunt sătui de ‘mai multă Europă’ şi că Germania, căreia îi place să se amestece în bugetele altora, nu va accepta niciodată amestecul în bugetul propriu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata