Uraganul Katrina: Washingtonul este vinovat de neglijenţă

Ruperea digurilor a dus la inundatii catastrofale la New Orleans in timpul uraganului Katrina. Justitia a considerat ca specialistii militari au intretinut insuficient canalul de navigatie din oras, ceea ce a favorizat inundatiile din 2005, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Aceasta decizie ar putea sa oblige guvernul american sa aloce milioane de dolari victimelor urgananului Katrina. Un tribunal din Louisiana i-a considerat miercuri pe specialistii militari ai infanteriei vinovati de neglijenta in ceea ce priveste protejarea orasului New Orleans. Ei ar fi intretinut insufient canalul de navigatie MRGO (Mississippi Gulf – River Outlet), care leaga orasul de Golful Mexic, apreciaza judecatorul.

O neglijenta care a determinat ruperea digurilor ce protejau orasul la trecerea uraganului, provocând inundatii catastrofale in 2005. Atunci au murit peste 1.500 de oameni.
Acuzând “miopia, neglijenta si imprudenta specialistilor militari”, judecatorul a dat dreptate reclamantilor, care invocau o eroare umana la aceasta derivatie a fluviului Mississippi.

“Timp de peste 40 de ani, specialistii militari au stiut ca digurile care protejau doua cartiere erau afectate de deteriorarea canalului. Ei ar fi avut la indemâna o multime de solutii pentru a rezolva situatia, dar n-au facut nimic”, a scris judecatorul. În lipsa lucrarilor de intretinere, eroziunea a marit canalul MRGO. Malurile s-au deteriorat si astfel digurile au devenit mai vulnerabile la valuri.

Specialistii militari nu pot invoca imunitatea, a adaugat judecatorul. Lipsa lor de actiune “ii transforma in contravenienti directi fata de standardele de securitate si de exigentele profesiei lor”. Judecatorul a decis acordarea unor despagubiri de 720.000 dolari victimelor care au facut reclamatia (sase la numar).
Unul din avocatii reclamantilor a salutat “o victorie istorica”, subliniind ca sentinta inseamna un precedent pentru cei 100.000 locuitori si societati din New Orleans care au depus plângere impotriva specialistilor militari. De acum, pot si ei sa ceara si sa spere compensatii financiare.

Totusi, examinarea sesizarilor ar putea dura ani intregi, pâna ce se vor termina procedurile de apel. Guvernul federal american si-a anuntat deja intentia de a face apel la decizia de miercuri. Judecatorul recomanda presedintelui Obama si Congresului sa creeze un fond de compensare, pentru a urgenta despagubirea miilor de victime, ale caror dosare trebuie sa mai treaca prin Justitie, se incheie articolul din Le Figaro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata