Vaccinul Pfizer COVID-19 este sigur și eficient pentru adolescenții între 12-15 ani aflați în studiu, spun companiile

Pfizer Inc și BioNTech SE au declarat că vaccinul COVID-19 este sigur și eficient și a produs răspunsuri robuste de anticorpi la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, deschizându-le calea pentru ca aceștia să solicite autorizația de utilizare de urgență în SUA, în câteva săptămâni.

Pfizer speră că vaccinările grupului ar putea începe înainte de anul școlar următor, a declarat într-un comunicat Albert Bourla, președintele și directorul executiv al Pfizer.

Vaccinul Pfizer este deja autorizat pentru utilizare la persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani. Noul studiu oferă primele dovezi ale modului în care vaccinul va funcționa și la adolescenții de vârstă școlară.
În studiul a 2.260 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, au existat 18 cazuri de COVID-19 în grupul care a primit vaccin placebo și niciunul în grupul care a primit vaccinul real, rezultând o eficacitate 100% în prevenirea COVID-19, companiile au spus într-un comunicat.

Vaccinul a fost bine tolerat, cu reacții adverse în concordanță cu cele observate în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, în studiul pentru adulți. Nu a enumerat efectele secundare pentru grupul mai tânăr, dar efectele secundare ale studiului pentru adulți au fost în general ușoare până la moderate și au inclus dureri la locul injectării, dureri de cap, febră și oboseală.

Companiile au studiat, de asemenea, un subgrup de adolescenți pentru a măsura nivelul anticorpilor neutralizatori de viruși la o lună după a doua doză și au constatat că este comparabil cu participanții la studiu cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, în studiul esențial la adulți.

Bourla a declarat că, compania planifică să solicite autorizație de urgență de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente „în următoarele săptămâni și către alte autorități de reglementare din întreaga lume, cu speranța de a începe vaccinarea acestei grupe de vârstă înainte de începerea anului școlar următor”.

Săptămâna trecută, companiile au dat primele doze de vaccin într-o serie de studii de testare a vaccinului la copii mai mici, care vor ajunge în cele din urmă la cei cu vârsta de până la 6 luni.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata