Viitorul Afganistanului se decide la Kabul

2

Circa 40 de miniştri de externe şi-au dat întâlnire marţi la Kabul la o Conferinţă internaţională blindată pentru a evita atacurile teroriste. Capitolul cel mai controversat al discuţiilor va fi ‘planul de pace’ al lui Karzai, pentru care guvernul îşi propune să cheltuiască 784 de milioane de dolari pentru reinserţia a 36.000 de insurgenţi.

Preşedintele afgan va solicita totodată comunităţii internaţionale să sprijine punerea în aplicare a unui plan de programe ambiţioase, intitulat Strategia de Dezvoltare Naţională, informează marţi ziarul La Verdad.
Conferenţia Internaţională de la Kabul, descrisă de autorităţile afgane drept ‘începerea procesului de tranziţie’ va aborda şi alte teme precum un dialog deschis cu mişcarea talibană şi planurile economice care să întărească competenţa guvernului.

În total, delegaţi din 70 de ţări, între care şi secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, se reunesc în centrul capitalei în mijlocul unor extraordinare măsuri de securitate pentru a evita atacuri ale insurgenţei talibane precum cel survenit la ‘jirga păcii’ din iunie.
Discursurile inaugurale vor fi susţinute de preşedintele Hamid Karzai, care în ultimul an a primit critici dure din partea guvernelor occidentale pentru cazurile de corupţie din executivul său, şi de secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, la un eveniment la care vor participa şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi înalţi oficiali ai NATO.

Capitolul cel mai controversat al discuţiilor va ‘planul de pace’ al lui Karzai, stabilit la adunarea parlamentară din iunie: guvernul propune alocarea a 784 de milioane de dolari în următorii cinci ani pentru reintegrarea în societate a 36.000 de insurgenţi. Programul vizează 4.000 de comunităţi din 220 de districte situate în 22 dintre cele 34 de provincii din Afganistan.

La ultima reuniune din Londra s-au stailit deja 140 de milioane de dolari pentru un fond de reinserţie – care ulterior s-a spus că va conta cu alte sute de milioane de dolari – adresat talibanilor care s-au arătat dispuşi să se delimiteze de reţeaua Al-Qaida şi să depună armele. Suma totală trebuie să acopere acest proces îndelungat care, potrivit guvernului, va cuprinde negocieri, dezarmare şi acordarea de resurse comunităţilor celor mai defavorizate pentru a se urca în trenul reconcilierii.

Propunerea de dialog cu mişcarea talibană vine într-un moment de forţă şi cu promisiunea preşedintelui SUA, Barack Obama, ca începerea retragerii soldaţilor americani să aibă loc în iulie 2011, deşi plecarea definitivă va dura câţiva ani.
Unele voci critice au cerut deja rezultate de la această Conferinţă: în ultimele zile Human Rights Watch a avertizat că drepturile femeilor nu pot fi sacrificate pentru a rezolva problema insurgenţilor, iar organizaţia umanitară Oxfam a cerut să se renunţe la ‘promisiunile deşarte’ şi să se acţioneze pentru a scoate populaţia din sărăcie.

În plan strict economic, Karzai va solicita comunităţii internaţionale să sprijine lansarea unui ambiţios plan de programe intitulat Strategia Dezvoltării Naţionale în valoare de 8,264 miliarde de dolari. Executivul prevede ca aplicarea acestor planuri – în domenii precum infrastructură, sistem judiciar, finanţarea forţelor de securitate sau în agricultura devastată de culturile de opiu – să ridice PIB afgan de la 13 miliarde de dolari în 2009, la 80 de miliarde în 2025.

Noutatea este că guvernul lui Karzai doreşte ca progresiv 50% din ajutorul internaţional – faţă de 20% – să fie canalizat prin vistieria sa şi nu a altor organizaţii şi ca 80% din sumă să fie alocată planurilor pe care şi le-a propus. De la invazia americană din 2001, comunitatea internaţională a destinat peste 40 de miliarde de dolari Afganistanului pentru ‘reconstrucţie’, un termen cu care se identifică deja această ţară, răvăşită de 30 de ani de război şi aflată la coada Indicelui de Dezvoltare Umană, elaborat de ONU.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata