Vremea din Rusia a adus ploaie în Europa Centrală

Zona masivă de presiune atmosferică mare deasupra Rusiei, responsabilă pentru creşterea temperaturilor care au cauzat seceta, compromiterea recoltelor şi incendiile din ţară – este de vină şi pentru puternicele ploi care au lovit o mare parte a Europei Centrale de la începutul lunii mai, scrie Financial Times (FT) în ediţia de joi.

‘Ciclonii atlantici, care aduc nori deasupra Europei au fost blocaţi de presiunea atmosferică mare de deasupra Rusiei este ca şi cum dacă aceştia lovesc un zid, ei se opresc şi se amestecă acolo unde sunť, precizează Andras Reis, purtătorul de cuvânt al Serviciului Meteorologic Ungar. Rezultatul a constat în ploi abundente, în special în luna iunie, care au provocat inundaţii grave în Ungaria şi în ţările vecine, Slovacia şi România.

Autorităţile ungare au raportat peste 300 de locuinţe distruse iremediabil în nord-estul sărac al ţării. De asemenea, costul final al inundaţiilor este estimat la 200 de miliarde de forinţi (942 milioane de dolari).
Nord-estul Ungariei include regiunea unde se produce faimosul vin Tokaj şi unde producătorii de vin speră la o vreme ceva mai uscată pentru următoarele două luni, după ce ploile de vară şi grindina au afectat mai multe podgorii.

‘Aş spune, dacă Dumnezeu ţine cu noi, că recolta de struguri poate fi în cel mai bun caz cu doar 10% mai mică decât anul trecut, însă ştiu că există producători de vin care şi-au pierdut până la jumătate din recoltă’, mărturiseşte Janos Pal, un producător care deţine 11 hectare de viţă de vie în satul Mad.
‘Dacă nu dai cu spray imediat după ploaie’, explica el, ‘viţa de vie este afectată de ciuperci. Însă preţul de pulverizare a crescut cu 50% în acest an şi nu toată lumea îşi poate permite’, adaugă producătorul.

Deşi proprietarii de podgorii mai mari şi cu mai mulţi bani îşi pot proteja mai bine viile, şi aceştia sunt îngrijoraţi cu privire la recoltă. ‘Ne bazăm pe agricultorii mai mici să ne vândă culturile lor, dar cred că va fi destul de dificil să ne aprovizionăm cu struguri de bună calitate în acest an. Vremea a fost groaznică şi încă mai este’, afirmă Istvan Turoczi, director general al companiei Royal Tokaji, cu sediul tot în Mad.

‘Unele zone au avut o cantitate de aproape 600 mm de ploaie între mai şi iulie, or aceasta este cantitatea medie pentru un an întreg’, a adăugat el. Şi alte culturi, cum ar fi cerealele, au fost de asemenea afectate. Recolta de grâu a Ungariei, în prezent aproape completă, este cu 20% mai mică decât cea de anul trecut, cu o recoltă medie de 3,5 tone la hectar.
Vremea este însă doar parţial de vină. Mai degrabă, rezultatele mai slabe din agricultură relevă necesitatea existenţei unor ferme mai mari şi mai rentabile, susţine Gyorgy Rasko, fost ministru adjunct al agriculturii, care exploatează 2.700 de hectare în apropierea lacului Balaton, în centrul vestic al Ungariei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata