Ziua internaţională pentru ureche şi auz

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că există un număr de 360 de milioane de persoane în lume care sunt afectate de pierderea auzului, respectiv aproximativ 5,3% din populaţia lumii.

Cea mai mare incidenţă este în Asia şi Africa Subsahariană. Aproximativ jumătate din cazurile de pierdere a auzului din întreaga lume pot fi prevenite sau tratate. Cu toate acestea doar 32 din 76 de ţări care au fost subiectul unui studiu al OMS au dezvoltat planuri şi programe de prevenire şi control al afecţiunilor de pierdere a auzului.

Ziua internaţională pentru ureche şi auz se marchează, anual, la 3 martie şi urmăreşte să crească gradul de conştientizare cu privire importanţa auzului. Tema din acest an este ‘Îngrijirea urechii poate evita pierderea auzului’.

OMS a identificat necesitatea ca statele membre ale organizaţiei să elaboreze o serie de planuri şi programe de integrare, prevenire şi gestionare privind pierderea auzului, în sistemul de asistenţă medicală primară.

Cu prilejul acestei zile, la sediul OMS se organizează o serie de activităţi care includ lansarea unor rapoarte privind evaluări şi recomandări privind sistemul de prevenire şi îngrijire a auzului, screening auditiv pentru personalul OMS şi al familiilor acestora şi campanii social media inclusiv pe Twitter, Facebook şi Youtube.

Data de 3 martie a fost aleasă pentru a fi marcată datorită formei numerelor 3.3, reprezentative pentru cele două urechi. În 2007, Centrul de Cercetare şi Reabilitate pentru Surzi din China şi Federaţia Chineză a Persoanelor cu Handicap au găzduit, la Beijing, prima conferinţă internaţională privind prevenirea şi reabilitarea auzului. La finele conferinţei a fost elaborată o declaraţie denumită „Declaraţia de la Beijing”, care a inclus recomandarea organizării unei zile internaţionale pentru ureche şi auz în cadrul căreia să fie promovate acţiuni la nivel mondial cu privire la îngrijirea auzului.
În 2012 şi 2013, OMS a aprobat această zi printr-o campanie media care a implicat site-ul OMS, Facebook şi Twitter.

Urechea, organul auzului, este unul dintre cele mai importante organe senzoriene care recepţionează excitaţiile din mediul încojurător.

Auzul joacă rolul deosebit de important în procesul comunicării dintre oameni. În lipsa acestuia nu ar exista nici vorbire, nici muzică, iar comunicarea ar fi mult mai săracă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata