5 secrete pentru amenajarea unei locuințe mici

17

Faptul că trăiești într-o locuință mică nu ar trebui să-ți limiteze creativitatea în ceea ce privește confortul și designul. O compartimentare inteligentă a spațiului îți poate face casa mult mai funcțională, fără să-ți faci griji că ai o mulțime de lucruri care nu-și găsesc locul. Soluțiile pe care ți le prezentăm se potrivesc pentru pentru amenajare bucătării mici, camere de zi, dormitoare și băi. Suprafața reală a unei locuințe poate părea semnificativ mai mare dacă alegi cromatica potrivită și te ajuți de câteva trucuri în amenajarea mobilierului. Chiar și lumina naturală a soarelui, dacă este lăsată să pătrundă generos în încăpere, deschide perspectiva asupra camerei.

1. Alege cu grijă paleta de culori

Un decor cu întreaga paletă a curcubeului ca zugrăveală este mult prea mult pentru o cameră mică. Două culori principale sunt suficiente pentru pereții unui astfel de spațiu. Pe prima o poți alege după propriile gusturi, iar cea de-a doua trebuie să fie aleasă din lista de culori complementare. În schimb, pata de culoare vine din tablouri, covoare sau textile.

2. Montează rafturi în fiecare cameră

Rafturile sunt printre cele mai versatile accesorii dintr-o casă. Instalarea lor este rapidă și accesibilă, oferind spațiu suplimentar pentru stocare. Primul avantaj al utilizării lor este unul vizual: crearea iluziei unei încăperi mai mari. Al doilea, la fel de util, este spațiul de depozitare. În funcție de obiectele pe care alegi să le depozitezi, poţi inova cromatic. O poliţă vopsită poate fi pata de culoare a încăperii, la fel ca porţiunea de perete dintre rafturi, sau o cutie în stilul camerei care să ascundă obiecte pe care preferi să nu le expui la vedere. Însă cea mai mare notă de spaţialitate o oferă un raft gol, care arată privitorului că în acea cameră încă mai este loc.

3. Lasă lumina naturala să pătrundă în încăperi

Spaţiile închise par şi mai mici decât sunt. În acelaşi timp, locurile unde pătrunde lumina naturală, chiar dacă pe hârtie nu măsoară prea mulţi metri pătraţi, lasă impresia că sunt încăpătoare. În timpul zilei, draperiilor şi jaluzelelor le stă cel mai bine ridicate la maxim, lăsând loc soarelui să pătrundă în casă. Dacă vorbim despre un dormitor, după lăsatul serii acestea pot fi trase, îndeplinindu-şi menirea de a-ţi oferi discreţie. 

 

Cum nu putem locui într-o casă alimentată 24 de ore pe zi de lumină naturală, trebuie să apelezi şi la iluminat artificial. O alegere inspirată ar fi becurile calde, care imită lumina soarelui şi împrumută din darul acestuia de a crea senzaţia de spaţiu generos. Diferite colţuri ale locuinţei iluminate separat pot părea că sunt camere distincte: o lampă de masă pentru spaţiul de lucru, lampadare pentru colţul de lectură, corpuri de iluminat decorative.  

4. Optează pentru oglinzi

În oglindă totul se dublează, inclusiv spaţiul. Îmbrăcarea unui întreg perete gol într-o oglindă imensă creează iluzia prezenţei unei a doua camere identice în casă. Este unul dintre cele mai vechi trucuri folosite de designeri, care încă funcţionează. În plus, oglinda reflectă şi efectele naturale şi cele artificiale, făcând camera să pară mai strălucitoare. Un obiect decorativ în sine, oglinda poate fi personalizată în diferite stiluri prin alegerea unei rame potrivite.

5. Compartimentează cu atenție spațiile

Camerele nu se mai împart de mult timp doar prin ziduri. Paravanele pliabile, separatoarele de cameră şi panourile decorative sunt obiecte de decor extrem de utile pentru organizarea spaţiilor şi pentru crearea unei panorame generoase. Diversitatea de materiale, stiluri şi culori te ajută să inovezi cu o soluţie estetică şi funcţională pentru aspectul locuinţei tale. Un separator complet opac asigură intimitate, unul semi-transparent invită la admiraţia a ceea ce se ascunde dincolo, iar variantele complet transparente delimitează vizual zona pe care o alegi.

O suprafaţă mică a planurilor unei locuinţe nu trebuie să se regăsească în imaginea care te întâmpină atunci când îi treci pragul. Cu aceste mici trucuri de mai sus, vei oferi senzaţia de spaţialitate în casa ta, arătând că şi un loc mic poate fi aerisit și încăpător. 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News