Ce este un sistem ERP: Beneficii și componente utile în planificarea resurselor

Indiferent dacă afacerea ta este mare sau mică, există mai multe beneficii ERP pe care propria companie le-ar putea obține. Software-ul de planificare a resurselor pentru întreprinderi (ERP) este o suită de aplicații personalizabile care permit companiilor să integreze și să gestioneze cele mai importante procese.

Ce este sistemul ERP?

În sensul cel mai de bază, software-ul ERP este un instrument care centralizează baza de date de informații a unei companii, automatizează sarcinile de rutină și simplifică procesele de afaceri. Scopul final al utilizării acestui instrument este optimizarea operațiunilor și eliberarea timpului angajaților, astfel încât aceștia să poată lucra la sarcini mai instinctuale. Aceste obiective pot duce la o creștere a marjelor de venit și a eficienței, îmbunătățind în același timp comunicarea în cadrul companiei.

Software-ul ERP este unic, deoarece atinge multe sau toate aspectele diferite ale unei afaceri. Este o soluție end-to-end cu componente și funcții precum următoarele:

Resurse umane

Gestionarea angajaților este esențială pentru succes, astfel încât sistemul tău ERP ar trebui să facă această treabă bine, gestionând întregul spectru de administrare a angajaților. Aceasta include onboarding, offboarding, beneficii și urmărirea timpului.

Cea mai importantă caracteristică de care ai nevoie în cadrul capacităților de resurse umane este software-ul de salarizare. Nu dorești ca personalul tău de resurse umane să facă acest lucru manual, deoarece consumă mult timp și poate duce la erori umane. Cu un sistem integrat de urmărire a timpului, angajații pe oră pot fi plătiți automat, fără a fi nevoie să introduceți manual informații despre fișa de timp.

Managementul relațiilor cu clienții

O altă prioritate ridicată pentru orice afacere este gestionarea clienților și a clienților potențiali. Fiecare companie are nevoie de o platformă extrem de funcțională de gestionare a relației cu clienții (CRM) ca parte a ERP-ului său. Statisticile pe care le vei obține de la un hub central îți vor permite să vinzi și să comercializați mai bine publicul tău țintă.

Utilizează un CRM pentru a urmări comportamentele de cumpărare, istoricul conversațiilor sau interacțiunile pentru a determina cum să comunici cel mai bine cu clienții și clienții potențiali pentru a genera mai multe venituri.

Business intelligence

Când utilizezi un ERP cloud , vei dori să te asiguri că are funcționalități de business intelligence. Această componentă poate colecta și analiza date, oferind echipei tale informații utile. Caută un sistem care să ofere rapoarte despre informații valoroase de business intelligence, astfel încât să poți avea o viziune clară cu privire la acțiunile pe care să le întreprinzi.

Managementul lanțului de aprovizionare

Este imperativ să ai un lanț de aprovizionare eficient și, cu sistemul ERP potrivit, poate fi mai ușor să realizezi acest lucru. Cu funcții puternice, îți poți optimiza lanțul de aprovizionare și poți colecta date în timp real. Acest lucru îți permite să răspunzi imediat când există o problemă.

Sistem de gestionare a inventarului

Gestionarea stocurilor merge mână în mână cu piesa de gestionare a lanțului de aprovizionare. De asemenea, te va ajuta să gestionezi alte procese precum îndeplinirea și stocarea. Vei dori să găsești un sistem care să permită automatizarea acestei monitorizări, reducând practicile manuale.

Management financiar

Toate celelalte date din ERP-ul tău se alimentează în managementul financiar, deoarece practic, fiecare proces de afaceri implică bani. Poți avea o viziune clară a tuturor datelor tale financiare și poți vedea tendințele de cheltuieli care te pot ajuta să reduci costurile.

Beneficiile sistemelor ERP într-o afacere îți fac operațiunile de zi cu zi și planificarea pe termen lung mai eficiente. Alegerea sistemului ERP potrivit poate fi dificilă. Există o mulțime de opțiuni, însă ceea ce îți trebuie înainte de orice criteriu în alegerea ta este să beneficiezi de sisteme ERP adaptate nevoilor specifice unei companii românești.

Beneficii generale în planificarea resurselor

Un sistem ERP integrat poate oferi beneficii incomensurabile unei afaceri. Cu toate acestea, există și o serie de beneficii măsurabile, vizibile și universale care includ:

Eficiență sporită – Oferind mai multă vizibilitate la nivelul departamentelor, angajații și angajatorii pot reduce timpul roșu și se pot asigura că angajații care lucrează în permanență lucrează întotdeauna la locul de muncă potrivit.

Costuri reduse – Un sistem ERP complet integrat reduce costurile generale prin simplificarea multor procese prin care trece un job de la început până la finalizare.

Operații fără hârtie – Având la îndemână fiecare fișier/document din sistem și accesibil de la fiecare stație, elimină necesitatea tipăririi și a irosirii hârtiei.

Decizii mai bine informate – Vizibilitatea totală la nivelul magazinelor oferă utilizatorilor o vedere de ansamblu asupra fiecărui aspect al proceselor de afaceri.

O mai bună gestionare a inventarului – Atribuirea unui număr de piesă sau a unui cod de bare fiecărei componente a unui produs finit și produsului în sine permite utilizatorilor să vadă de unde a venit fiecare piesă, unde este și unde este necesară în timp real.

Sistemele ERP sunt un atu pentru multe organizații din întreaga lume. Acestea îți fac afacerea să funcționeze mai ușor, unificând și protejând informațiile, automatizând procesele și furnizând rapoarte ușor de înțeles. De aceea soluțiile de sistem ERP sunt astăzi o componentă esențială și indispensabilă succesului în afaceri. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata