Cum funcționează pompele de căldură?

Așa cum probabil ai aflat din cercetările tale, există nenumărate metode prin care poți să-ți încălzești locuința, care de care mai avantajoase și mai puțin costisitoare. Una dintre opțiunile care nu primește destulă atenție din păcate, cel puțin din punctul nostru de vedere, este pompa de căldură. Având în vedere faptul că orice locuință acumulează energie termică, iar cea mai eficientă metodă de a menține această valoare constantă este pompa de căldură, rândurile următoare se vor concentra pe felul în care funcționează acest sistem. 

Înainte de a începe să explicăm procesul, dorim doar să mai menționăm și faptul că pompele de căldură reprezintă o soluție completă de încălzire, dar și de răcire, presupun costuri reduse de energie și întreținere și sunt extrem de prietenoase cu mediul. 

Mod de funcționare 

În termeni foarte practici, pompele de căldură transferă energia termică din mediu în interiorul locuinței tale. Acestea extrag căldura și umezeala din aer/apă/sol și, cu ajutorul compresorului care încălzește agentul frigorific, se asigură transferul de căldură în interiorul locuinței și implicit producerea de apă caldă menajeră. În cazul în care este necesară răcirea locuinței, circuitul se inversează. 

Acest tip de instalație include trei circuite distincte și anume: circuitul sursei de căldură, denumit de obicei și circuitul primar, cu ajutorul căruia se extrage căldura din mediu, circuitul frigorific și circuitul secundar, mai exact instalația de încălzire din casă. Cel din urmă circuit este reprezentat de încălzirea în pardoseală, încălzirea în pereți, calorifere sau în cel mai fericit caz ventiloconvectoare. 

Circuitele mai sus menționate sunt separate prin două schimbătoare de căldură, denumite vaporizator și condensator. Pompa preia căldura de la sursă, o amplifică și apoi o transferă instalației de încălzire. 

Componente 

Pompele de căldură conțin patru componente integrate prin care circulă agentul frigorific. Primul este vaporizatorul, component care activează drept schimbător de căldură pentru sursa primară. Acesta preia căldura din mediul înconjurător și vaporizează agentul frigorific aflat în stare lichidă la temperatură scăzută. 

Următorul este compresorul care, fiind acționat de energia electrică, aspiră agentul frigorific în stare de vapori din vaporizator, îl comprimă și îl transferă în condensator. Vaporii de agent frigorific sunt comprimați și astfel crește temperatura lor, fiind gata pentru a încălzi locuința și apa menajeră. 

Condensatorul este un alt component fără de care sistemul nu poate funcționa, aceasta având rolul de a activa drept schimbător de căldură pentru circuitul secundar. Sarcina acestuia este de a transfera căldura spre instalația de încălzire. Astfel, vaporii de agent frigorific încălziți anterior vor ceda căldură sistemului la trecerea prin condensator și se transformă din nou în agent frigorific în stare lichidă. 

Ultima parte a acestui sistem este reprezentată de vana de destindere ce are ca rol reducerea presiunii agentului frigorific. Aceasta va reduce temperatura sub nivelul de temperatură a sursei de căldură pentru a relua ciclul până când locuința ajunge exact la temperatura preferată de tine. 

Tipuri de pompe de căldură 

În funcție de natura mediului din care se face extracția căldurii, există mai multe tipuri de pompe de căldură, după cum urmează:

  • Pompe de căldură sol-apă, beneficiază de un colector orizontal, o sondă verticală, pilon energetic sau vaporizare directă. În cadrul acestui sistem sursa de căldură este reprezentată de sol și în sistemul de încălzire se va utiliza apa;
  • Pompe de căldură apă-apă, în cadrul cărora sursa de căldură este apa din pânza de apă freatică, extrasă din lacuri, râuri sau chiar apă de mare. În sistemul de încălzire se va utiliza tot apă;
  • Pompe de căldură aer-apă, sursa de căldură fiind aerul exterior și apa fiind utilizată în sistemul de încălzire. 

Există și pompe care înglobează toate aceste trei surse, utilizate îndeosebi în America de Nord și Japonia. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner