British Petroleum va instala o cutie metalică pentru a frâna deversarea petrolului

Tehnicieni ai companiei British Petroleum (BP) vor încerca joi, 6 mai, să instaleze o uriaşă cutie metalică de 100 de tone în încercarea de a opri deversarea petrolului în Golful Mexic – notează agenţia spaniolă de presă EFE.

Compania, considerată răspunzătoare pentru scurgerea petrolului în urma unei explozii produse la platforma pe care o exploata, speră ca structura metalică să colecteze petrolul, care, potrivit planurilor, ar urma să fie preluat de o navă de suprafaţă.

Completarea instalaţiei va mai dura câteva zile, a declarat presei Doug Suttles, şef de operaţiuni al British Petroleum, potrivit căruia această tehnică nu a mai fost probată până acum în adâncul mării.

‘Dacă totul va decurge conform planurilor, ar trebui să începem să procesăm fluidul şi să oprim deversarea cu începere de luni’, a spus Suttles, care a adăugat că este vorba de o operaţiune ‘foarte complexă’.

Pata de petrol se afla miercuri seară ‘foarte aproape’ de insulele Chandeleur şi delta fluviului Mississippi, potrivit şefei serviciului de pază de coastă, contraamiralul Mary Landry.

După mai multe zile în care încercările de a frâna mareea neagră au fost îngreunate de vremea rea, ultimele previziuni meteorologice pentru regiune indică o probabilă ameliorare a situaţiei în următoarele 72 de ore. Viteza vântului va fi cuprinsă între 20 şi 30 de kilometri pe oră, ‘ceea ce va produce, probabil, o slabă deplasare a petei de petrol’, potrivit unui purtător de cuvânt al Administraţiei Naţionale Oceanografice şi Atmosferice (NOAA).

Aceasta înseamnă că vremea bună va facilita sarcina pazei de coastă, a gărzii naţionale şi a autorităţilor locale care vor continua joi să instaleze bariere flotante pentru a împiedica pata de petrol să atingă coastele regiunii.

Mareea neagră ameninţă nu numai habitatele a sute de specii din statele Louisiana, Mississippi, Florida şi Alabama, ci şi industriile pescuitului şi turismului, adaugă sursa citată.

Potrivit autorităţilor Departamentului vieţii sălbatice şi pescuitului din Louisiana, sunt ameninţate 134 de specii de păsări, ca şi 445 de specii de peşti, 45 de specii de mamifere şi 32 de specii de reptile şi amfibieni – aligatori, broaşte şi şerpi de mare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata