Cum pornești o afacere de la zero

Dacă vrei să pornești o afacere de la zero, trebuie să ții cont de toate aspectele pe care le presupune o astfel de investiție. Până să ajungi să ai un business profitabil, vei fi nevoit să faci anumite sacrificii, atât financiare, cât și personale. Deci, înainte să iei ideile de afaceri la rând, să vezi ce ți s-ar potrivi, asigură-te că ești pregătit din toate punctele de vedere pentru acest pas. Iată la ce trebuie să te aștepți atunci când treci de la statutul de angajat la cel de angajator.

Ai nevoie de un sediu și de aparatură

Vei avea nevoie de un sediu, fie că e vorba de un apartament, o clădire sau o hală. Ia în considerare ce fel de servicii va presta firma ta, ce fel de produse vei scoate pe piață, de cât spațiu ai nevoie pentru desfășurarea activității. Cum businessul e la început, caută o chirie cât mai ieftină, pentru a economisi bani. În plus, vei fi nevoit să îți dotezi afacerea cu aparatură și mobilier. 

Păstrează-ți jobul actual până strângi suficienți bani

În primul rând, ai răbdare. Înainte să îți depui cererea de demisie la actualul loc de muncă, gândește-te dacă e o soluție înțeleaptă. Ai suficient capital pentru a putea pune pe picioare o afacere sau firma ta nu va rezista mai mult de o lună pe piață? Dacă nu, indicat ar fi să muncești în continuare în locul respectiv, până strângi suficienți bani. De asemenea, nu uita că poți atrage și investitori, care să te ajute cu o infuzie de capital. Deci, ai nevoie de un plan de afaceri bine pus la punct. Iar în cazul în care nu ai găsit niciun investitor, apelează la familie sau prieteni, pentru a îți da o mână de ajutor. 

Angajează un contabil competent

E adevărat, vei avea o satisfacție în plus, aceea că vei munci pentru tine și vei fi propriul tău șef, dar nu omite faptul că odată cu statutul de angajator, apar și responsabilitățile. Pe lângă salarii, va trebui să plătești diverse taxe, să achiți impozitul pe venit al angajaților, să ții o evidență financiară, iar pentru asta trebuie să angajezi un contabil competent care să se ocupe de toate aceste lucruri, ca să nu ai o grijă în plus.

Stabilește-ți un buget și încadrează-te în el

După ce ai decis ce fel de afacere îți dorești să pui la cale, ai nevoie de un buget, în care va trebui să te încadrezi, pentru ca firma ta să nu aibă de suferit. Ai nevoie de capital pentru plata facturilor, viitoare investiții, cheltuieli neprevăzute și salarii. De aceea, ai face bine să ai pușculița plină, pentru ca afacerea ta să se dezvolte natural și să fie pe un trend ascendent.

Studiază piața și alege nișa potrivită 

Mai precis, dacă piața e deja saturată de un anumit produs, iar nișa respectivă este deja acoperită, șansele tale de reușită se reduc considerabil dacă aduci pe piață același lucru. Încearcă să inovezi, să aduci ceva nou, ceva diferit, care să le capteze atenția oamenilor. Analizează foarte bine ce vrei să le oferi potențialilor clienți: cantitate, calitate sau ambele. Totuși, deși tentația profitului e mare, nu are rost să investești într-o afacere căreia să nu îi fii dedicat în totalitate. Trebuie să fii mereu motivat și dornic să îți depășești condiția, pentru a deveni un om de afaceri în adevăratul sens al cuvântului.

Promovează-ți afacerea

Investește în campanii de marketing, reclame în mediul online, pentru a crea expunere și a fi cunoscut. Oricât de ingenioasă ar fi ideea ta și chiar dacă oferi o calitate a serviciilor ridicată, afacerea nu are cum să devină productivă dacă nu a auzit nimeni de tine. Deci, cere sfatul unor specialiști în domeniu. Învață cum poți să îți promovezi afacerea într-un mod eficient. 

Dacă vei respecta aceste sfaturi, businessul tăua va fi pe drumul cel bun. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata