Cum să prepari o masă ca la restaurant la tine acasă

La nivelul Uniunii Europene, în 2018, un procent de 7% dintre cetățeni preferau să ia masa în oraș, la restaurant. Irlandezii (14, 4%), spaniolii (13%) și maltezii (12, 6%) considerau cel mai bun aragaz pentru pregătirea mâncării ca fiind sub comanda unui bucătar profesionist. Lituanienii (3. 4%), polonezii (3%) și românii (1, 9%) se situau pe ultimele locuri la mâncatul la restaurant. Este binecunoscut faptul că bucătăria românească este una dintre cele mai gustoase și originale bucătării din Uniunea Europeană, dar, ce spun experții culinari despre cum poți găti acasă la fel de bine ca la restaurant?

 

Învață să gătești ca un bucătar profesionist chiar la tine acasă!

Știm că din ce în ce mai mulți români au început să producă pâine de casă la cuptor electric, ceea ce este un prim semn pozitiv pentru cei care vor să gătească acasă ca la restaurant. Specialiștii în bucătărie consideră drept elemente foarte importante alegerea felurilor de mâncare, prezentarea acestora, asortarea cu băutura potrivită și crearea unei atmosfere cât mai relaxante. Iată care sunt câteva dintre sfaturile lor pentru a-ți impresiona în invitații sau membrii familiei cu masa pe care o vei pregăti:

  • Bazează-te întotdeauna pe ingrediente de calitate – nu face niciodată rabat de la acest aspect dacă îți dorești să gătești sănătos, gustos și să te bucuri de mâncare. În cazul în care ți-a plăcut mâncarea de la un restaurant, încearcă să afli de unde își procură ingredientele respectiva locație.
  • Exersează felurile de mâncare pe care vrei să le pregătești pentru invitații tăi de la masă – bucătării profesioniști știu să prepare anumite feluri de mâncare foarte bine pentru că s-au obișnuit cu dozajul ingredientelor, timpii de preparare și modul de prezentare. Așa că, pregătește de mai multe ori aceste preparate astfel încât să le duci la rangul de artă.
  • Echipamentul din bucătărie trebuie să fie de calitate –aragazul, plita, cuptorul, robotul de bucătărie și ustensilele -totul trebuie să facă parte din categoria premium. Acest aspect este important pentru că favorizează pregătirea mâncării la un nivel calitativ excepțional.
  • Organizarea este esențială în bucătărie – probabil că ai observat din show-urile culinare de la TV cum lucrează bucătării profesioniști. Ingredientele sunt pregătite din timp, în cantitățile corecte, iar bucătarul știe exact cât timp trebuie alocat fiecărei etape din procesul de pregătire a mâncării.
  • Simplitatea echivalează cu o masă de neuitat – fiecare restaurant are un meniu limitat la anumite preparate, din diverse bucătării (dacă este unul generalist) sau cu specific (dacă este axat pe un anumit tip de bucătărie). Preparatele nu sunt dificil de executat, ceea ce indică faptul că simplitatea echivalează cu oferirea unei mese perfecte.
  • Gătește întotdeauna cu pasiune – pregătirea unei mese nu înseamnă doar a pune ceva în fața mesenilor, ci este o provocare pentru orice bucătar. Pasiunea pentru gătit se vede chiar și atunci când faci un barbeque acasă, pentru că îți oferă posibilitatea de a le oferi invitaților o mâncare care să le încânte cu adevărat papilele gustative.

Nu este deloc dificil să gătești acasă ca la restaurant atunci când îți place să stai în bucătărie. Alege ingredientele potrivite, mizează pe un echipament de calitate și pune un dram de pasiune  în ceea ce faci. Cu siguranță că rezultatele vor fi impresionante și vei înlocui mâncatul la restaurant cu mesele în familie, la tine acasă!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata