Curățenie de primăvara în casă – Cum îți faci casa lună în doar câțiva pași simpli

Curățenia de primăvară este mai mult decât o tradiție, este semnul unui nou început pentru casa ta. Odată cu încălzirea vremii, simți nevoia să deschizi larg ferestrele și să lași să-ți intre primăvara în casă. Dincolo de aspectul plăcut, un loc curat îți aduce și beneficii din punct de vedere al sănătății. Îndepărtarea prafului și a microbilor adăpostiți întreaga iarnă în casa ta înseamnă eliminarea unei surse de alergeni periculoși. Operațiunea nu este simplă, dar dacă urmezi câțiva pași vei resimți mai ușor efortul curățeniei de primăvară în întreaga casă. Evident că fiecare are tabieturile sale când e vorba de curățenie, însă cunoașterea unor modalități mai eficiente te va ajuta să economisești resurse materiale și timp prețios.

Trucuri simple pentru curățenia de primăvară

Prima regulă: curățenia de primăvară nu se face printre picături. Așadar, dedică o zi sau mai multe doar pentru treburile casnice. Cea mai eficientă metodă este să abordezi locuința cameră cu cameră. Profită de faptul că îți va trece prin mână întreaga casă pentru a evalua cât de necesare mai sunt obiectele de care te împiedici zilnic. În funcție de starea în care se află și de utilitatea pe care o mai au pentru tine, le poți depozita, dărui sau arunca. Implicarea întregii familii în acest proces nu poate fi decât benefică.

Timpul petrecut împreună va fi de calitate, iar satisfacția colaborării la începutul anului va fi neprețuită. Pot fi implicați chiar și copiii, mereu dornici să ajute și să primească o binemeritată recompensă.

Locuința ta resimte trecerea de la un sezon la altul aproape la fel ca tine: dressingul trebuie să renunțe la hainele groase de iarnă pentru a face loc garderobei de primăvară; sistemul de încălzire va mai fi folosit abia la sfârșitul toamnei viitoare, așadar caloriferele trebuie curățate pentru a-și păstra randamentul; în curând vei avea nevoie de aer condiționat, care nu poate fi pornit decât după o curățare temeinică a filtrelor și a sitelor îmbâcsite de praf și potențiali alergeni. Absolut toate ferestrele din casă trebuie curățate, pentru a-ți permite să privești primăvara de afară clar, fără impurități, în toată splendoarea ei.

Curățenie de primăvară în living

Camera de zi este locul în care tu și familia ta petreceți cel mai mult timp împreună. Poate fi locul în care începi sau închei marea curățenie de primăvară. Dacă iarna trecută v-a servit drept adăpost de frigul de afară, de acum încolo trebuie să emane energie și vigoare. Cu ferestrele larg deschise, scutură toate pernele detașabile din cameră, apoi curăță praful de pe calorifere, bibliotecă, elementele de mobilier, corpurile de iluminat, produsele TV și multimedia. În continuare, aspiră podeaua și covoarele, după care șterge-le cu produse de curățat care le și împrospătează.

Curățenie de primăvară în dormitor

Dormitorul este locul în care începi și îți închei majoritatea zilelor. Elementul central al încăperii este patul, care trebuie curățat în profunzime, de la cadru până la textile. Lenjeria, pernele, păturile, cuverturile, pilota și husele pot fi spălate la mașină sau manual, pentru a oferi un plus de prospețime. Podeaua se curăță cu aspiratorul și cu mopul, folosind produse specifice fiecărei suprafețe. Dacă materialele permit, poți spăla la mașină perdelele și draperiile, cu un program de rufe delicate. Cel mai înțelept este să le așezi la uscat chiar pe galerii, cu geamurile larg deschise, deoarece umezeala le ajută să nu se șifoneze și emană un miros proaspăt de curățenie. Dacă ai un dulap de haine în dormitor, după curățarea elementelor de mobilier ocupă-te cu trierea hainelor de sezon.

Curățenie de primăvară în baie și balcon

Ambele încăperi sunt printre cele mai expuse umezelii, mucegaiului și bacteriilor periculoase. Pentru baie, cuvântul de ordine este igiena. În primul rând, scurgerile trebuie tratate cu substanțe speciale, pentru a preveni înfundarea. Pentru suprafețele ceramice există substanțe care curăță și igienizează. Pentru chiuvetă, vasul de toaletă și cadă trebuie să folosești cârpe diferite, care se aruncă după fiecare utilizare. Vei preveni astfel răspândirea bacteriilor. Toate elementele textile trebuie spălate, iar cele vechi și uzate, înlocuite. Dacă ai în baie un dulap în care păstrezi produse cosmetice sau medicamente, fă o triere de sezon și aruncă tot ce este expirat. La finalul iernii, balconul poate arăta ca o debara mai mare. Apropierea primăverii îți oferă un bun prilej să-l degajezi. După ce ai eliminat toate obiectele inutile depozitate, poți începe curățenia propriu-zisă. Suprafețele se curăță cu produse dedicate, în funcție de materialul din care sunt confecționate.

Curățenia de primăvară poate fi momentul când casa ta renaște odată cu mediul înconjurător. Odată aranjată la început de sezon, locuința poate fi păstrată curată și ordonată pe tot parcursul anului, întâmpinându-te cu o atmosferă proaspătă și plăcută ori de câte ori revii acasă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata