Top 5 sfaturi când vrei să aproximezi bugetul pentru construcția unei case

Bugetul ideal pentru construcția unei case nu se suprapune întotdeauna cu cel real, motiv pentru care un proiect de o asemenea anvergură poate întâmpina o serie de piedici. Chiar dacă este costisitor, există metode prin care se pot economisi resurse financiare și asta fără a afecta integritatea ori calitatea clădirii.

Eficientizarea cheltuielilor în cadrul unui șantier înseamnă că se aplică soluții tehnice plecând de la noțiuni specifice de structură, arhitectură, proiectare și materiale. Astfel, banii se duc acolo unde este cu adevărat nevoie de ei, iar șansele ca proiectul să ajungă la bun sfârșit conform planului inițial să fie cât mai mari.  

1. Fundația, acoperișul, nivelurile

Un arhitect bun va umbla mai ales la numărul de niveluri al casei. Fundația și acoperișul sunt două zone care pot solicita un buget semnificativ, atât în faza de construcție cât și ulterior, prin întreținerea lor. De aceea este recomandat să se construiască mai multe etaje, in detrimentul unei construcții amplasata pe o amprenta foarte mare. 

2. Alegerea materialelor

Începând de la faza de schițare, când proprietarul viitoarei case stabilește ce fel de casă își dorește – cărămidă, beton, lemn – costurile pot fi prestabilite. O analiză a prețurilor în prealabil ar putea să aducă un pic de claritate în acest proces.

O serie de magazine online oferă o bază variată de cărămizi de la cei mai mari producători, iar alte site-uri specializate oferă calculatoare de comparație între materiale și explicații legate de avantajul versus cost al celor mai des folosite.

3. Arhitectură clasică

Pe măsură ce formele fațadei se complică, balcoanele sunt mai mari, geamurile foarte înalte, acoperișul în mai multe ape, costurile de construcție cresc. O linie clasică nu este nicidecum mai puțin valoroasă, mai ales că elementele estetice pot fi aplicate și ulterior prin alegerea nuanțelor de culoare și a elementelor de decorare din timpul finisajului.

4. Instalațiile sanitare

O gândire aparent simplistă, însă cu cât există mai multe țevi cu atât prețul lucrării poate crește. O soluție folosită frecvent este apropierea băii de bucătărie. Metri de țevi nu vor depăși necesarul, iar costul trimiterii apei la sursă odată ce casa e gata va fi de asemenea eficientizat.

5. Finisajele

Dacă în faza supranumită „la roșu” proiectul casei tale are doar câteva zone unde se pot aplica măsuri care să limiteze costurile la strictul necesar, în faza de finisaj lucrurile se schimbă un pic. Este momentul în care un plan bine pus la punct este esențial.

Materialele de construcții de calitate sunt în continuare relativ ușor de găsit, iar prețurile pot fi competitive mai ales dacă avem răbdare să căutăm. Sigur că estetica nu are aceeași valență cu latura pragmatică sau practică a oricărei investiții, însă o viziune care să le combine pe amândouă s-ar putea să dea cel mai bun rezultat.

Construiește cât ai nevoie

Ridicarea unei clădiri de la zero este un proiect care are un picior în viitor. O astfel de investiție se face pe termen lung, iar tendința de a mări imobilul cu o serie de camere încă din faza de proiect este relativ naturală.

Specialiștii ne recomandă însă să păstrăm o abordare realistă – oare chiar ai nevoie de 4 camere de oaspeți? De 6 băi? De 2 garaje? Este bine să ne punem câteva întrebări care să scoată în evidență utilitatea deciziilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata