Analiza ADN dintr-o picătură de sânge poate contribui la detectarea a numeroase boli

18

Un nou test destinat analizării ADN-ului eliberat în sânge de celule moarte permite detectarea diabetului, sclerozei multiple, cancerului pancreatic şi degenerării creierului, precum şi a altor boli, potrivit unor experimente clinice efectuate pe 320 de pacienţi, ale căror rezultate au fost publicate luni în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Această tehnică, care ar putea deschide drumul spre un nou instrument de diagnosticare, se bazează pe semnătura genetică specifică a unor ţesuturi ale căror celule mor ca urmare a unei patologii sau prin diverse traumatisme, relatează AFP.

Moartea celulară este un aspect central al biologiei umane, subliniază autorii acestui studiu realizat de o echipă internaţională condusă de Ruth Shemer şi Yuval Dor de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Acest procedeu poate indica stadiile incipiente ale unei boli, cum ar fi dezvoltarea unei tumori canceroase sau începutul unei boli autoimune sau neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Aceasta poate permite, de asemenea, determinarea progresului unei boli, succesul unei terapii sau efectele sale toxice.

Însă până în prezent, nu a fost posibil, fără o procedură invazivă, să se determine cărui organ aparţineau celulele moarte.

Acest nou test de sânge poate detecta ţesuturile specifice în care celulele mor, prin combinarea a două principii biologice importante.

În primul rând, celulele pe cale de a muri eliberează fragmente de ADN în sânge, unde circulă o scurtă perioadă de timp. Acest fenomen a fost cunoscut de zeci de ani, dar din moment ce semnătura genetică a tuturor celulelor corpului este identică, nu a fost posibil să se determine ţesutul de origine al ADN-ului respectiv.

Al doilea principiu este acela că ADN-ul fiecărui tip de celulă are marca sa chimică unică numită ‘metilaţie’ care este stabilă atât în ţesuturile normale, cât şi în cele bolnave.

„Lucrarea noastră arată că este posibil să se identifice din ce ţesuturi din organism provin fragmentele de ADN care circulă în sânge”, spune Ruth Semer.

„Aceasta reprezintă o nouă metodă de detectare a celulelor moarte în ţesuturi specifice şi o abordare foarte promiţătoare pentru diagnosticarea de boli”, a adăugat specialista.

„Pe termen lung, ne propunem un nou test de sânge capabil să poată detecta prejudiciile din ţesuturi, fără a suspecta ‘a priori’ că bolile afectează un anumit organ specific”, a adăugat profesorul Benjamin Glaser, şef al departamentului de endocrinologie de la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, un alt co-autor al studiului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata