Antrenament MMA începători: Cum alegi echipamentul?

12

MMA-ul este o disciplină fizică de contact ce poate fi practicată de orice persoană care înțelege importanța unui stil de viață sănătos, bazat pe disciplină, efort fizic, cunoaștere, prietenie, perseverență și respect pentru toatele elementele care formează o societate funcțională.  

 

Acest sport extrem de popular astăzi presupune îmbinarea unor stiluri de luptă complexe, provenite din box, muay thai, jiu jitsu brazilian, sambo, judo sau kickbox, învățate și exersate exclusiv într-un cadru organizat, așa cum este sala de antrenamente.  

 

Dacă îți dorești să te înscrii la un curs de arte martiale mixte, află că echipamentul utilizat în timpul sesiunilor de pregătire însumează o serie de elemente specifice, cu rol în siguranța și mobilitatea sportivului, confortabile și deosebit de utile în atingerea performanțelor.

Mănușile pentru practicanții de MMA începători

Indiferent de nivelul tău de pregătire, ai nevoie de mănuși specifice pentru practicarea MMA-ului. Spre deosebire de cele utilizate în ringul de box, mănușile pentru Mixed Martial Arts (MMA) au o structură specifică, ce expune degetele de la mâini. 

 

Mai mult decât atât, forma lor este mult mai mulată pe metacarpiene, spre deosebire de cea a unor mănuși dedicate pugiliștilor. Elementele de fixare permit stabilitate și confort deosebit în timpul sesiunilor de antrenamente, iar elementele de plasă din zona palmelor asigură o ventilație excelentă, astfel încât să poată fi evitată supraîncălzirea mâinilor. 

 

MMA-ul se compune din două seturi de tehnici distincte

 

 

  • tehnici de luptă la sol, pentru dominarea adversarului și aplicarea diferitelor procedee de submission; în acest context, se pot utiliza la antrenament mănuși de grappling MMA, prevăzute cu un strat de căptușeala mai mic, astfel încât să se poată învăța modul în care se execută prizele pe adversar.

 

Mănușile pentru MMA sunt disponibile în următoarele mărimi: 

 

  • S – circumferința: max. 20 cm 
  • M – circumferința: 20-22 cm 
  • L / XL – circumferința: 22-25 cm. 

 

Utilizează un metru de croitorie, pentru a calcula circumferința mâinilor tale – distanța dintre punctul extrem al montului indexului și punctul extrem al degetului mic – fără a include în calcul degetul mare. În magazin, probează mai multe modele, pentru a-l identifica pe cel potrivit.

Elementele de siguranță pentru antrenament MMA

În timpul unui antrenament de MMA pentru începători, impactul loviturilor poate avea un impact psihologic negativ asupra sportivilor, nu doar unul fizic. Accesoriile pentru siguranță corporală trebuie purtate de fiecare dată, mai ales în cazul sesiunilor de sparring. Acestea sunt:

  • casca de protecție; 
  • proteza dentară; 
  • genunchierele;  
  • gleznierele;
  • tibierele. 

 

Adăugarea propriilor elemente de siguranță în geanta de antrenamente MMA are un dublu rol simplu de înțeles: (1)garantează un nivel cât mai ridicat al igienei; (2)vin în dimensiuni compatibile cu formele sportivului, astfel încât să fie pe cât de sigure, pe atât de confortabile. 

Îmbrăcămintea pentru antrenamentul de MMA

Asigură-te că șortul pe care îl porți este suficient de elastic, pentru a putea executa în mod corect loviturile de picior. De asemenea, nu trebuie să fie foarte strâmt, dacă porți protecție genitală. Nu trebuie să fie nici foarte lung, deoarece te va incomoda în timpul mișcărilor. 

 

Pentru zona trunchiului, poți purta un maiou sau un tricou din material sintetic, ce permit o ventilație foarte bună, așadar, o eliminare a apei din țesătură într-un timp optim. Piese vestimentare suplimentare pot fi purtate peste, atunci când în este frig în sală.

Accesorii de adăugat în geanta de echipament MMA 

Mai poți lua cu tine la antrenamente soluțiile pentru igiena personală, dacă spațiul în care te antrenezi este prevăzut cu dușuri funcționale. Adaugă în geantă și două prosoape, unul pentru duș, celalalt pentru sală, mai ales în zilele în care lucrezi cu greutăți pentru dezvoltarea musculaturii. Pentru seriile de exerciții cardio, căștile audio permit o experiență mai plăcută. 

 

Iată care sunt principalele elemente dintr-un echipament pentru MMA, dar și accesoriile ce pot completa această listă. Asigură-te că le adaugi pe toate în geanta de sală, iar primul tău antrenament de MMA poate apoi începe!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata