Bioimprimantă 3D capabilă să realizeze ţesut osos, muşchi şi cartilagii

Cercetători din SUA au pus la punct o nouă metodă de imprimare 3D poate produce ţesuturi osoase, musculare şi cartilagii suficient de mari pentru a fi folosite în medicina umană şi care, deocamdată, s-au dovedit viabile atunci când sunt grefate pe animale, conform Reuters.

„A fost o provocare să producem ţesuturi compatibile pentru grefe umane cu o imprimantă 3D pentru că ţesuturile mai mari necesită nutriţie adiţională”, a explicat, pentru Reuters, Anthony Atala de la Școala de Medicină Wake Forest, din Winston-Salem, Carolina de Nord.

Echipa coordonată de el a reuşit să dezvolte aşa-numitul „sistem de printare de ţesuturi şi organe integrate”, sau, pe scurt, ITOP. În cadrul acestui sistem de imprimare se obţin ţesuturi dotate cu reţele de mici canale care permit hrănirea respectivului ţesut după ce acesta este grefat unui animal, în cadrul studiilor preliminare de laborator.

Cercetătorii au reuşit să producă trei tipuri de ţesuturi: osos, muscular şi cartilaginos şi le-au grefat cu succes pe şoareci. La cinci luni după grefare, ţesutul osos printat arată la fel ca şi cel natural, fiind bine vascularizat şi fără să prezinte zone de celule moarte sau nefuncţionale, conform unui material publicat de echipa coordonată de Anthony Atala în revista Nature Biotechnology.

Implanturile de cartilagii se prezintă, de asemenea, normal sub microscop, fiind vascularizate în regiunile exterioare şi fără circulaţie sangvină în regiunile interioare, la fel ca şi cartilagiile naturale. Celulele din regiunile nevascularizate sunt viabile, ceea ce demonstrează că şi grefele cu astfel de ţesuturi au fost bine primite de organism, dispunând de nutriţie adecvată.

Rezultatele privind grefele de ţesut muscular au fost de asemenea impresionante. Nu numai că ţesutul grefat arăta la fel ca ţesutul muscular normal după doar două săptămâni de la implant, dar a preluat cu succes şi funcţiile acestuia.

‘De multe ori este frustrant pentru medici ca pacienţii lor să primească proteze metalice sau din plastic în cadrul unor intervenţii chirugicale, deşi este evident că o mai bună soluţie ar fi o grefă din propriul ţesut al pacientului. Rezultatele acestui studiu ne apropie şi mai mult de realitatea utilizării dispozitivelor de imprimare 3D pentru a vindeca deficienţele unui pacient folosind propriile sale ţesuturi”, a comentat Anthony Atala, adăugând că echipa sa derulează şi un program similar dedicat realizării de organe cu acest tip de imprimante. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: storiesbywilliams.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata