Acțiunile H&M au crescut cu 16%, pentru că a reușit să obțină un profit

25

Acțiunile Hennes & Mauritz au crescut joi, deoarece al doilea cel mai mare retailer de modă din lume a obținut un profit surpriză și a redus excesul de stocuri la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

H&M, care se luptă de ani de zile cu o rentabilitate slabă, niveluri ridicate ale stocurilor și comparații neplăcute cu Inditex, proprietarul Zara, a declarat că face progrese în programul său de reducere a costurilor și se așteaptă ca majorările prețurilor materiilor prime să se atenueze spre sfârșitul anului.

Profitul operațional al grupului suedez în cele trei luni până la sfârșitul lunii februarie a crescut la SKr725mn de la SKr425mn cu un an mai devreme. În timp ce acest lucru a inclus un câștig de 1 miliard SKr din reevaluarea participației sale în lanțul de second-hand Sellpy, rezultatele au fost cu mult peste așteptările analiștilor de o pierdere de 1,2 miliarde SKr.

“Este încă destul de greu acolo, dar vedem evoluții pozitive”, a declarat directorul general Helena Helmersson pentru Financial Times.

Investitorii au reacționat cu ușurare, acțiunile companiei crescând cu 16% la începutul după-amiezii la Stockholm, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni.

Vorbind despre obiectivul H&M de a atinge o marjă de profit operațional de 10 la sută până anul viitor – în creștere de la 1,3 la sută în primul trimestru – Helmersson a spus: “desigur, este un obiectiv dificil, dar suntem cu adevărat angajați să îl atingem și vedem că acest trimestru este un pas în această direcție”.

Nivelul stocurilor a scăzut cu un punct procentual la 17,9% din vânzările anului precedent, cea mai mică rată a companiei din ultimii aproape trei ani. Nivelurile ridicate ale stocurilor au fost de mult timp o problemă pentru H&M, care vizează 12-14% din vânzări pentru stocuri, deoarece acestea conduc la mai puține vânzări la preț întreg.

Analiștii au declarat că creșterea bruscă a prețului acțiunilor, care este acum cu aproximativ 40% mai mare decât minimul de 19 ani atins în septembrie, s-a datorat acoperirii pozițiilor scurte, deoarece sentimentul a fost negativ față de H&M înainte de rezultatele de joi.

Vânzările din primul trimestru au crescut cu 12%, dar doar cu 3% în moneda locală. În martie, prima lună a celui de-al doilea trimestru al H&M, vânzările au crescut cu 4% în monede locale, deoarece începutul sezonului de primăvară a fost întârziat în mare parte din nordul Europei din cauza vremii neobișnuit de reci.

Helmersson a declarat că consumatorii reacționează pozitiv la propunerea H&M privind raportul calitate-preț în actualul climat economic incert și că efectele pozitive ale programului său de reducere a costurilor vor deveni mai evidente pe parcursul anului.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online