Janet Yellen spune că se așteaptă ca Ajay Banga să fie ales președinte al Băncii Mondiale

17

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că se așteaptă ca fostul director executiv al Mastercard, Ajay Banga, să fie ales președinte al Băncii Mondiale, pe măsură ce nominalizările se apropie de final.

Vorbind miercuri în fața legislatorilor, Yellen a declarat că, dacă Banga a obținut rolul, el va fi “însărcinat cu accelerarea progreselor noastre pentru a evolua instituția pentru a aborda mai bine provocările secolului 21”.

Deși nominalizările se închid la ora 18:00, ora estului, două persoane familiarizate cu situația au declarat că nu știau despre alți candidați în competiție miercuri dimineață.

În timp ce SUA, cel mai mare acționar al băncii, a ales în mod tradițional președintele Băncii Mondiale, acesta are nevoie de sprijinul altor țări membre.

Candidatura lui Banga pentru acest post vine în contextul în care creditorul se află sub tirul criticilor pentru că nu a reușit să abordeze în mod adecvat amploarea crizei climatice globale, menținându-și în același timp misiunea de a reduce sărăcia.

Actualul președinte al băncii, David Malpass, a demisionat din funcție cu aproape un an mai devreme luna trecută, după ce s-a confruntat cu o presiune intensă din cauza refuzului său, la o conferință din septembrie anul trecut, de a spune dacă el crede că oamenii au cauzat schimbările climatice. Ulterior, el a declarat că comentariile sale au fost interpretate greșit.

Banga și-a petrecut ultimele săptămâni într-un “turneu de ascultare”, flancat de reprezentanți ai Trezoreriei, pentru a-și prezenta acreditările și pentru a aduna informații care l-ar putea pregăti pentru acest rol.

Într-un interviu acordat Financial Times la începutul acestei luni, Banga a declarat că creditorul trebuie să facă “tot ce poate” pentru a stoarce mai mult numerar din bilanțul său, păstrându-și în același timp ratingul de credit placat cu aur.

 

Un raport comandat de G20, publicat vara trecută, a constatat că băncile de dezvoltare multilaterală, inclusiv Banca Mondială, ar fi fost potențial mai conservatoare decât este necesar pentru a-și menține ratingul de credit triplu A de la cele trei mari agenții de rating.

Banga a declarat că va face presiuni pentru a asigura sprijinul sectorului privat pentru proiectele subscrise de bancă, analizând în același timp raportul comandat de G20 privind așa-numitele “cadre de adecvare a capitalului” ale creditorilor de dezvoltare multilaterală, cum ar fi Banca Mondială.

La începutul acestui an, Yellen a îndemnat conducerea băncii să pună în aplicare “rapid” reforme pentru a elibera mai mulți bani pentru a aborda schimbările climatice.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online