Liechtenstein aprobă Bitcoin pentru plata anumitor servicii de stat

32

Liechtenstein, o mică națiune europeană amplasată între Elveția și Austria, a aprobat utilizarea Bitcoin pentru a plăti anumite servicii de stat.

Premierul și ministrul de finanțe al Liechtensteinului, Daniel Risch, a anunțat duminică vestea într-un interviu acordat cotidianului german de afaceri Handelsblatt. Această mișcare îndrăzneață vine pe măsură ce multe țări din întreaga lume se luptă încă cu modul în care să reglementeze utilizarea cryptomonedelor.

Liechtenstein îmbrățișează Bitcoin

În interviu, Risch a dezvăluit că țara intenționează să accepte depozite Bitcoin și să le schimbe imediat în franci elvețieni, moneda națională a Liechtensteinului. Deși nu a oferit un calendar specific pentru implementarea noii opțiuni de plată, Risch și-a exprimat sprijinul pentru această mișcare.

Potrivit prim-ministrului, cryptomonedele precum Bitcoin sunt încă prea riscante. „Dar această evaluare se poate schimba, desigur.” El a adăugat că rezervele țării, care sunt investite în principal pe piața de capital, se ridică în prezent la 2,23 miliarde de franci elvețieni și că este deschis să investească rezervele de stat în Bitcoin în viitor.

„Nu ne asumăm riscuri mari cu banii statului, dar suntem întotdeauna deschiși la idei și posibilități noi”, a spus Risch în interviu.

În timp ce Statele Unite au dat dovadă de o reprimare intensă a cryptomonedei și a oricărui lucru legat de aceasta, Liechtenstein a adoptat o abordare progresivă și a îmbrățișat potențialele beneficii ale tehnologiei din spatele acesteia – blockchain-ul. Decizia Liechtensteinului de a permite plățile Bitcoin pentru serviciile de stat este un pas semnificativ către adoptarea în general a crypto-ului.

Între timp, alte țări din întreaga lume au adoptat, de asemenea, Bitcoin și alte cryptomonede în ultimii ani. În 2021, El Salvador a devenit prima țară care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată.

În același an, Ucraina a legalizat cryptomoneda și a permis schimburilor să funcționeze în țară. Primarul din Miami, Francis Suarez, a anunțat, de asemenea, că orașul va începe să accepte plăți de taxe în Bitcoin și alte cryptomonede.

Statutul de reglementare în Europa

Decizia Liechtensteinului de a accepta plăți Bitcoin pentru anumite servicii de stat indică o tendință de creștere în întreaga Europă. În ultimii ani, mai multe țări europene au luat măsuri pentru a reglementa cryptomonedele și pentru a oferi un cadru legal clar pentru utilizarea lor.

De exemplu, pe 20 aprilie, Parlamentul European a adoptat un cadru de reglementare pentru crypto, cunoscut sub denumirea de regulament Markets in Crypto-Assets (MiCA). Noua legislație urmărește să ofere o mai mare securitate juridică și protecție a consumatorilor pentru persoanele fizice și întreprinderile care se angajează în activități legate de crypto.

Pe lângă MiCA, alte țări europene au adoptat și diverse abordări ale crypto-ului. De exemplu, Germania a recunoscut Bitcoin ca monedă legală încă din 2013, în timp ce Franța a stabilit un cadru de reglementare pentru ofertele inițiale de monede (ICO).

În ciuda acceptării tot mai mari a cryptomonedelor în întreaga lume, există încă o lipsă de consens cu privire la statutul lor de reglementare. Unele țări, cum ar fi Malta și Elveția, au îmbrățișat monedele digitale și au creat medii de reglementare favorabile pentru afacerile blockchain.

Alții, precum Rusia și China, au adoptat o abordare mai precaută și au impus restricții asupra tranzacționării și extragerii cryptomonede.

Oricum, Bitcoin și-a menținut calmul într-o oarecare măsură pe fondul incertitudinii de reglementare. În ultimele 24 de ore, crypto-ul de top a scăzut doar cu 3,7%, cu un preț de tranzacționare de 27.876 USD.

 


Sursa – bitcoinist.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online