Emiratele Arabe Unite anulează licența pentru MTS Bank din Rusia

22

Emiratele Arabe Unite au anulat licența băncii ruse MTS și i-au ordonat să-și înceteze operațiunile în statul Golfului, invocând „riscurile de sancțiuni” asociate creditorului.

Decizia vine în timp ce centrul comercial și financiar dominant al regiunii se confruntă cu presiunile SUA din cauza preocupărilor vestice că va deveni un refugiu pentru respingerea sancțiunilor ruse.

Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite a declarat vineri într-o declarație că „a fost decisă să anuleze licența MTS Bank din Abu Dhabi și să își înceteze operațiunile în termen de șase luni de la data deciziei. . . și închideți ramura”.

„Această decizie vine după luarea în considerare a opțiunilor disponibile privind noul statut al Băncii MTS și luarea în considerare a riscurilor de sancțiuni asociate băncii după desemnare”, a spus banca centrală.

„În timpul lichidării, filialei i se va interzice deschiderea de noi conturi și efectuarea de tranzacții, cu excepția compensării obligațiilor anterioare, iar utilizarea de către bancă a sistemelor de plată ale băncii centrale va fi restricționată numai în acest scop.”

MTS Bank, care este o subsidiară a celui mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia, Mobile TeleSystems, a avut sancțiuni impuse de SUA și Marea Britanie luna trecută ca parte a valurilor de sancțiuni pe care Occidentul le-a impus persoanelor și entităților ruse de când președintele Vladimir Putin și-a lansat invazia completă. a Ucrainei în urmă cu un an.

Creditorul rus a fost prima bancă străină în câțiva ani care a primit o licență în statul Golfului.

Oficialii Emiratelor Arabe Unite au respins preocupările occidentale cu privire la utilizarea țării pentru evaziunea sancțiunilor, declarând că autoritățile au lucrat pentru a opri fluxurile financiare de la entitățile ruse sancționate, refuzând în același timp să discrimineze companiile și persoanele nesancționate.

Emiratele Arabe Unite, care este membru OPEC, au menținut relații cordiale cu Moscova de la invazia rusă. Zeci de mii de ruși s-au stabilit în Emiratele Arabe Unite, în principal în Dubai, în ultimul an, în încercarea de a scăpa de restricțiile financiare din Europa sau de a evita recrutarea militară înapoi acasă. Mulți s-au plâns de dificultăți în deschiderea conturilor bancare, în special a facilităților corporative, la băncile care operează deja în statul Golfului.

Oficialii trezoreriei americane au exprimat anterior îngrijorări cu privire la acordarea unei licențe bancare către MTS.

Administrația președintelui american Joe Biden este, de asemenea, îngrijorată de faptul că Emiratele Arabe Unite devin un centru pentru expedierea de articole precum electronice care pot fi reutilizate pentru a ajuta efortul de război al Rusiei. Oficiali din SUA, Marea Britanie și UE au vizitat țara din Golf luna trecută pentru a-și exprima îngrijorările oficialilor emirati.

Presiunea asupra Emiratelor Arabe Unite cu privire la legăturile sale cu rușii vine în timp ce statul din Golf încearcă să demonstreze că a înăsprit conformitatea financiară și a stimulat aplicarea penală în urma deciziei organului de supraveghere global împotriva spălării banilor de acum un an de a-l plasa pe așa-numita sa „listă gri ”.

Oficialii din Emiratele Arabe Unite au declarat că au luat mulți pași pentru a răspunde preocupărilor Grupului de acțiune financiară din Paris.

Statul din Golf este un aliat tradițional occidental, dar în ultimii ani a căutat să stimuleze relațiile cu alte puteri mondiale, inclusiv Rusia și China, deoarece a devenit frustrat de dezlegarea percepută a SUA de Orientul Mijlociu.

Dubai este principalul centru comercial, financiar și turistic al regiunii și a fost mult timp destinația de alegere pentru băncile internaționale și multinaționalele care operează în Orientul Mijlociu.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online