Cum îți poți implica afacerea în acțiuni de protejare a mediului: 5 idei

4

 

Tranziția către un stil de viață sustenabil ne permite să încetinim criza climatică în care ne aflăm. Putem aduce schimbări pe plan personal, cât și în cadrul afacerii pe care o conducem. Dacă deții un business, descoperă 5 idei prin care te poți implica în acțiuni de protejare a mediului, precum colectarea separată a deșeurilor.

Utilizează energie alternativă

Energia alternativă sau verde reprezintă unul din cele mai importante moduri prin care putem combate schimbările climatice. Spre deosebire de energia tradițională, bazată pe combustibili fosili, cea verde provine din surse regenerabile, din natură. 

 

Resursele pe care le putem exploata sunt soarele, vântul, apa, căldura pământului și biomasa. Pentru energia solară este nevoie de panouri fotovoltaice, care transformă razele soarelui în energie electrică. Este utilizată pentru electricitate, încălzire și răcire. Această variantă este ideală pentru afaceri, panourile putând fi montate pe acoperișul clădirii.

 

Alte tipuri de energie verde sunt cea eoliană (prin intermediul turbinelor eoliene), cea hidraulică (prin hidrocentrale), cea geotermală (prin rezervoare geotermale, de apă caldă sau zăcăminte de gheizer) și biomasa (prin arderea resturilor organice sau a deșeurilor animale). Poți beneficia de acestea cu ajutorul anumitor furnizori specializați, nu pe cont propriu.

Reciclează deșeurile corespunzător

Deșeurile poluează puternic planeta, în diferite feluri. Cele ajunse la groapa de gunoi eliberează metan. Chiar și cele biodegradabile sunt implicate în acest proces. Pentru că nu primesc lumină și oxigen, nu se pot descompune corespunzător și ajung să elibereze acest gaz puternic. Pe de altă parte, deșeurile ajunse în ape afectează animalele marine, dar și pânza freatică.

 

Prin colectarea deșeurilor, putem evita aceste situații. Articolele trebuie separate în funcție de material: hârtie (marcat cu PAP), aluminiu (ALU), oțel (FE), sticlă (GL) sau plastic (1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 Altele). Înainte de a le colecta în containerele special amenajate, trebuie clădite sau spălate pentru a înlătura resturile alimentare.

Compostează deșeurile organice

Dacă ai o afacere în sectorul HoReCa, cantitatea de deșeuri organice pe care o generezi este destul de mare. Aceste resturi alimentare pot fi transformate în compost fără bătaie de cap. În același timp, orice companie poate composta resturile de la cafea, ceai sau coji de fructe și legume consumate în pauza de prânz.

 

Prin intermediul compostului putem oferi solului îngrășământ natural. Acesta poate fi vândut sau donat fermierilor care au nevoie. În plus, la groapa de gunoi vor ajunge mai puține deșeuri, astfel încât emisiile de metan sunt reduse. 

Încurajează utilizarea mijloacelor de transport mai puțin poluante

Afacerea nu este o simplă entitate, ci este formată din oamenii care lucrează în cadrul său. Comportamentul angajaților poate influența reputația companiei, motiv pentru care e util să îi încurajezi să adopte un stil de viață mai prietenos cu natura. 

 

Colectarea deșeurilor și compostarea la sediu reprezintă doar primii pași pe care îi poți face în acest sens. Oferă-le abonamente gratuite sau reduceri la mijloacele de transport în comun, pentru a lăsa automobilul personal acasă. Unele companii aleg să pună la dispoziție biciclete sau trotinete electrice, o soluție excelentă pentru reducerea amprentei de carbon.

Susține un ONG de mediu

Nu în ultimul rând, afacerea ta se poate implica în protejarea mediului prin susținerea unui ONG. Poți face acest lucru în mai multe feluri:

 

  • donație individuală
  • sponsorizări în servicii sau bunuri
  • redirecționarea a 20% din impozitul pe profit

 

Toate acestea pot susține activitatea unei asociații, permițându-i să implementeze diferite proiecte. Dacă dorești să te implici direct, poți organiza o sesiune de voluntariat alături de ONG-ul respectiv. Exemplele includ plantarea de copaci, curățenia în natură, dar și ajutor în crearea materialelor educative la care se lucrează.

 

Orice afacere poate aborda un stil de viață mai sustenabil prin aceste acțiuni de protejare a mediului. Colectarea deșeurilor și compostarea pot fi realizate la sediul companiei, în urma unui training făcut angajaților. Panourile fotovoltaice pot fi montate pe acoperișul clădirii, oferind electricitate direct de la soare. În același timp, încurajează angajații să adopte obiceiuri pozitive și în timpul liber. Ia în considerare și susținerea unui ONG de mediu, fie prin sponsorizări, fie prin voluntariat. 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata