Simptomul autismului, tratat cu un medicament

Dintre toate provocarile care vin odata cu tulburarea spectrului autist (ASD), dificultatile sociale sunt printre cele mai devastatoare.

Momentan nu exista niciun tratament pentru acest simptom primar al ASD. Cativa cercetatori de la Universitatea din Buffalo spun ca au gasit ceva in acest sens. O dovada ca este posibil sa se utilizeze un singur compus, ca simptomele comportamentale sa fie atenuate. Acest compus vizeaza seturile de gene implicate in boala, relateaza Playtech.

Studiul, publicat in Nature Neuroscience, a demonstrat ca tratamentul, care consta intr-o doza mica de romidepsina – medicament anti-cancer – a restaurat deficitele sociale in modelele animale. Tratamentul de trei zile a restaurat gena Shank 3, un factor important de risc pentru ASD.

Acest efect a durat trei saptamani, acoperind nceputul adolescentei pana la sfarsitul ei. Este o etaca critică de dezvoltare pentru abilitatile sociale si de comunicare. Aceasta este echivalenta cu cativa ani la om, sugerand ca efectele unui tratament similar ar putea fi de lunga durata, spun cercetatorii.

”Am descoperit un compus care arata un efect profund si prelungit asupra deficitelor sociale asemanatoare autismului, fara efecte secundare evidente. Asta in timp ce multi compusi folositi in prezent pentru tratarea unei varietati de boli psihiatrice nu au reusit sa demonstreze eficacitatea terapeutica pentru acest simptom de baza al autismului”, spune Zhen Yan, profesor la Departamentul de Fiziologie si Biofizica al Facultatii de Medicină si Stiinte Biomedicale de la Universitatea din Buffalo.

Studiul se bazeaza pe cercetarile sale din 2015. Aceasta lucrare a aratat cum pierderea Shank 3 perturba comunicarile neuronale prin afectarea functiei receptorului NMDA (n-metil-D-aspartat), un jucator critic in reglarea cunoasterii si emotiei. Aceasta perturbare a genei duce la deficitele de preferinta sociale care sunt comune in ASD.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata