Ankara va încerca să ajute la curățarea minelor din porturile ucrainene

Foto: realitatea.net
21

Vladimir Putin a fost de acord că Rusia și Turcia vor colabora pentru dominarea porturilor Ucrainene, astfel încât navele să poată fi eliberate. Un anunț de ultimă oră în acest sens a fost făcut de Serghei Lavrov.

După mai bine de trei luni de război s-a ajuns la un acord important. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat că președintele Rus Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au convenit că Ankara, va încerca să ajute la curățarea minelor din porturile ucrainene, astfel încât navele să fie eliberate așa cum își dorește și Ucraina, Occidentul, dar și Rusia, scrie TASS.

În precizările sale,„În urma conversației (președintele rus Vladimir Putin) cu (președintele turc Recep Tayyip) Erdogan, s-a ajuns la un acord ca colegii turci să încerce să ajute la organizarea deminării porturilor ucrainene pentru a elibera navele de fapt”, a spus Lavrov.

Serghei Lavrov, despre actuala criză alimentară

În plus, el a explicat și modul în care trebuie realizată această operațiune. Șeful Ministerului rus de Externe precizează că operațiunea de deminare ar trebui să aibă loc fără nicio încercare de a întări potențialul militar al Ucrainei și de a deteriora Rusia.

În același timp, el a mai adăugat că președinții celor două țări, Vladimir Putin și Erdogan au discutat la telefon încă din data de 30 mai despre situația din Ucraina, iar o prioritate pentru ei a reprezentat-o asigurarea unei navigații sigure în Marea Neagră și Azov și eliminarea amenințării minelor din apele lor.

Referitor la criza alimentară din lume, dar și cea a cerealelor, oficialul rus a precizat că aceasta exista deja cu mult înainte ca rusia să invadeze Ucraina, iar această mișcare nu a făcut altceva decât să ”exacerbeze problema”.

În același timp, Lavrov a mai adăugat și că sancțiunile impuse de Occident sunt unul dintre motivele cheie ale întreruperii aprovizionării cu alimente, lucru care a amplificat criza actuală.

Vasile Dîncu, despre minele din Marea Neagră

În acest contex, Vasile Dîncu a anunțat că deși Rusia a aprobat un culoar, nicio navă nu a plecat din Ucraina în condițiile în care porturile sunt minate în continuare. El preciza atunci că va discuta cu ministrul Apărării din Turcia, astfel încât să poată fi realizată o deminare completă.

În afirmaţiile sale,„Porturile sunt blocate în Ucraina. Sunt sute de vase. La un moment dat rușii au aprobat un culoar, dar nu a plecat nimeni, pentru că se teme. Porturile sunt minate. Periodic se desprind mine. Ucraina cere să existe o forță internațională care să demineze zona

O să discut mâine cu ministrul Apărării din Turcia, inclusiv despre deminare. Noi patrulăm în larg, însă trebuie o convenție internațională în acest sens. Nu au fost desprinse toate minele din zona Ucrainei”, a spus ministrul.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata