14,137 miliarde de euro sunt transferate de CE, unui număr de 12 state membre ale UE

În a şaptea tranşe, Comisia Europeană a transferat 14,137 miliarde de euro, unui număr de 12 state membre ale UE,  sprijin financiar acordat prin intermediul Instrumentului SURE, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Astfel,  Belgia a primit două miliarde de euro, Bulgaria – 511 milioane de euro, Cipru – 124 de milioane de euro, Grecia – 2,54 miliarde de euro, Spania – 3,37 miliarde de euro, Italia – 751 de milioane de euro, Lituania – 355 de milioane de euro, Letonia – 113 milioane de euro, Malta – 177 de milioane de euro, Polonia – 1,56 miliarde de euro, Portugalia – 2,41 miliarde de euro, iar Estonia – 230 de milioane de euro. Este prima dată când Bulgaria şi Estonia primesc finanţare în cadrul instrumentului. Celelalte zece ţări ale UE au beneficiat deja de împrumuturi în cadrul SURE.

Din punct de vedere social-economic, aceste împrumuturi SURE, vor ajuta statele membre să facă faţă creşterii bruşte a cheltuielilor publice efectuate pentru menţinerea locurilor de muncă în contextul pandemiei de COVID-19. Mai exact, vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanţarea schemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri similare instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 şi destinate inclusiv lucrătorilor independenţi.

Plăţile efectuate marţi urmează celei de a şaptea serii de obligaţiuni cu impact social emise în cadrul Instrumentului SURE al UE, care a suscitat un interes considerabil în rândul investitorilor, pe fondul condiţiilor de piaţă dificile din ultimele zile.

În total, prin această plată efectuată în cadrul instrumentului SURE, UE a acordat aproape 90 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi back-to-back. Toate statele membre ale UE care au solicitat sprijin în cadrul acestui instrument au primit întreaga sumă sau o parte din suma solicitată. Prezentarea generală a sumelor plătite până în prezent este disponibilă online, la fel ca şi sumele totale pentru fiecare stat membru.

În această rundă, 19 state membre ale UE urmează să beneficieze de sprijin financiar în valoare totală de 94,3 miliarde de euro în cadrul SURE, sumă aprobată de Consiliul Uniunii Europene, pe baza unei propuneri a Comisiei. Statele membre pot depune în continuare solicitări pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat în cadrul SURE, resursele totale disponibile în cadrul instrumentului putând ajunge la 100 de miliarde de euro şi fiind valabile până la sfârşitul anului 2022.

În opinia sa, „Prin plata efectuată marţi, Bulgaria şi Estonia vor primi fonduri pentru prima dată, iar alte zece ţări vor primi sprijin suplimentar. SURE este o reuşită la nivel european, de care au beneficiat până în prezent 30 de milioane de lucrători şi 2,5 milioane de întreprinderi. De asemenea, acesta le va ajuta să se redreseze mai rapid în urma pandemiei. Prin programul SURE, UE a acordat în total aproximativ 90 de miliarde de euro unui număr de 19 de state membre”, a afirmat preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

La rândul său, comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul şi administraţia, a declarat: „Prin aceste şapte emisiuni în cadrul SURE, am pus deja la dispoziţia a 19 state membre aproape 90 de miliarde de euro pentru a sprijini întreprinderile şi pentru a contribui la menţinerea locurilor de muncă. Această reuşită deschide calea către NextGenerationEU”.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata