5 metode rapide prin care poți să economisești bani

În contextul revoluției tehnologice, unde îți sunt servite milioane de reclame la produse și servicii ce vor sa concureze pentru atenția ta, și care reușesc să te surprindă cu acuratețea nevoilor pe care ți le suplinesc sau îndeplinesc, economisirea banilor pare un fenomen desprins din cărțile de ficțiune.

Noile distracții, ce îți sunt furnizate constant și în mod repetat, știrbesc metodele cunoscute de a economisi bani. De aceea, am pregătit un mic ghid cu cinci metode de a economisi bani lunar.

Investește în educație

Pentru a putea economisi, poți apela la o investiție în cursuri de economie sau finanțe, iar dacă această metodă nu este potrivită stilului tău de a acumula cunoștințe, poți intra într-un anticariat online, și să verifici secțiunea de cărți economie. Pe baza principiilor de investitie economica, nu numai că poți economisi, dar poți și să devii prosper. Un concept desprins din aceste cărți vorbește despre plata lunară a unui salariu de 10% din veniturile nete lunare într-un cont de economii cu dobanda. Acest fond, cu cât este început mai devreme în viața, cu atat va ajunge sa valoreze mai mult. Aceasta metoda, precum și altele îți pot pune în perspectiva și îți pot sedimenta concepte și principii de investiție economică, ce îți pot facilita în viitor accesul la resurse materiale pe care le poți accesa după bunul plac. Tot în această categorie, investiția în educație îți poate suplimenta veniturile prin dobândirea de aptitudini noi, ce pot fi valorificate în contextul muncii și remunerate conform standardelor industriilor adiacente.

Vinde obiectele de care nu mai ai nevoie

În ultima perioadă, Marie Kondo a devenit un fenomen media, ce surprinde foarte bine nevoile generațiilor curente de a duce un stil de viață mai ordonat, mai curat, lipsit de excesivele achiziții vestimentare sau de alte acareturi. Marie te poate ajuta să realizezi că poți trăi și fără 100 de perechi de pantofi, printr-o metodă simplă, în care te roagă să pui toate obiectele din casa pe jos și să petreci câteva momente cu fiecare obiect individual, iar dacă nu simți că îți va mai fi de folos să îl pui în zona de obiecte de reciclat, donat sau aruncat, în funcție de starea obiectului.

Obiectele respective pot varia începând cu articole vestimentare și terminând cu cărți. Câți dintre noi încă mai păstrează cu nostalgie cărțile copilăriei, deși nu le-am mai deschis din vremea liceului? Prin metoda Kondo, poți să îți pui cărțile din biblioteca pe jos, și să petreci câteva minute cu fiecare volum în parte și apoi să-ți iei rămas bun de la cele care nu îți mai captează atenția. Dar ce se întâmplă după ce termini de categorisit cărțile care nu vrei să rămână cu tine și de care vrei să te desparți? Unde le duci rămâne o întrebare activă în mintea ta. Avantajul zilelor în care trăim, este rapiditatea cu care un anticariat online se poate deplasa la locația ta pentru a prelua cărțile de care nu mai ai nevoie. Dacă și tu simți că este momentul să te desparți de niște volume ce nu te mai fascinează apelează la Târgul Cărții, iar echipa lor dedicată te va elibera de volumele respective contra unei sume pe care o stabiliți de comun acord.

Evita să te împrumuți

Cu toții suntem predispuși să rămânem fără resurse cu câteva zile înainte de salariu. Cu toate acestea, chit că vor fi cateva zile grele, încearcă să nu te împrumuți, ci să aloci un buget zilnic, astfel încât să îți satisfaci nevoile primare cum ar fi hrana, adapostul și alte cheltuieli importante pentru a supraviețui. Astfel, atunci când vine ziua de salariu, nu mai trebuie să plătești retrospectiv datoriile pe care le-ai acumulat, ci poți începe să pui și bani deoparte, dacă calculele tale se dovedesc a fi eficiente, și mai ales dacă sunt respectate a la carte.

Investește timp în planificarea unui buget lunar

Un studiu precedent făcut pe generatia millennials arată că aceștia au porniri hedoniste în raporturile lor de consum. Asta îi face să fie mai constrânși de plățile lunare și, uneori, aceasta generație preferă confortul casei parentale, astfel încât să își permită să investească în distracții și obiecte personale. Multe cercetări psihologice relevă faptul că dacă te duci la un supermarket cu o listă predefinită vei cheltui un buget mai mic decât atunci cand mergi nepregătit. În acest sens, atunci când îți planifici un buget lunar, cu o marjă de fonduri pentru anumite cheltuieli neprevăzute, vei avea o mai bună granularitate asupra cheltuielilor și asupra nevoilor de consum. La fel cum lista de cumparaturi ne tine ghidați în lumea vastă a supermarketului ales, la fel și lista cu bugetul ne va ține departe de cheltuieli inutile și superficiale, alimentate în special de reclame. Putem să considerăm bugetul lunar, harta lunară de navigatie a cheltuielilor, cu mențiunea că ar trebui să fie reperul la care te întorci când ești tentat să faci cheltuieli nebugetate. Poți alege o aplicație mobilă ce este menită să te ajute cu alocarea bugetului lunar.

Renunță la card și bani pentru o zi

Deși poate părea contraintuitiv, plata cu cardul nu este foarte eficientă atunci când vrei să economisești, pentru că ești conștient că ai mereu anumite resurse la dispoziție și poți fi tentat să introduci pinul pentru situații în care nu ai bugetat cheltuială respectivă. Odată ce ai renunțat la această modalitate de plată, în continuare îți poți alege o zi pe luna în care să postești de la bani. Iar banii pe care-i economisești astfel să îi depui într-un cont de economii, pe care să nu îl folosești pană la sfarsitul anului. Astfel, prin această metodă a postului de bani, la sfârșitul anului vei avea resurse financiare în plus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata