63% dintre români consideră că situaţia lor economică s-a înrăutăţit

Românii sunt printre cei mai pesimisti est europeni, 63% dintre ei, mai mult cu 33% fata de anul trecut, apreciind ca situatia financiara a familiei lor este mai rea comparativ cu octombrie 2008, conform Barometrului de Încredere a Consumatorului, realizat de GfK România.

Daca, in urma cu un an, aproximativ o treime dintre ei spuneau despre situatia lor financiara ca arata mai bine in comparatie cu anul 2007, doar 9% mai afirma acelasi lucru in octombrie 2009. În Polonia si Cehia situatia este perceputa in termeni negativi de o parte mult mai mica a populatiei (33% in Polonia si 34% in Cehia), iar in Bulgaria acest segment se situeaza si el sub cel inregistrat in România (52%).

Atunci când vine vorba despre perspectivele financiare pentru urmatorul an, doar 15% dintre români se declara optimisti, procent semnificativ mai mic daca il comparam cu cel de acum 12 luni, când se situa la 29%. În ceea ce priveste situatia economica generala a României, peste 83% din populatie resimte o inrautatire fata de anul 2008 in aceeasi perioada, dar sunt ceva mai putin pesimisti pentru urmatorul an, 56% declarând ca se asteapta la o agravare a situatiei.

Aproape doua treimi dintre români considera ca preturile produselor sunt mai ridicate fata de acum 12 luni. În ceea ce priveste evolutia preturilor in urmatorul an, românii cred ca acestea vor creste intr-un ritm mult mai alert (31%) sau cel putin la fel ca in ultimul an (36%).
Peste 82% dintre români cred ca in urmatoarele 12 luni somajul va creste, comparativ cu octombrie 2008, când doar 34% aveau aceasta temere. Destul de ingrijorati se arata si bulgarii, 74% dintre ei declarând ca se asteapta la o crestere a somajului in perioada urmatoare, dar si cehii cu 70% sau polonezii cu 64%.

Atunci când se refera la investitiile in bunuri de folosinta indelungata, 63% dintre cei intervievati nu considera ca este o perioada potrivita, iar aproape 80% cred ca nu este un moment propice pentru a pune bani deoparte. Acelasi procent de persoane declara ca este putin probabil sa economiseasca bani in urmatoarele 12 luni.

Rezultatele de anul acesta in privinta economisirii sau a intentiei de economisire sunt comparabile cu cele inregistrate in 2008, ceea ce arata, cel putin la nivel declarativ, un apetit scazut al românilor pentru economis ire si inainte de criza si in timpul crizei. Si la acest capitol, românii par sa o duca cel mai greu, comparativ cu vecinii nostri. 22% dintre ei spun ca trebuie sa se imprumute ca sa se poata descurca, in vreme ce doar 9% dintre bulgari apeleaza la alte surse de finantare, 8% dintre polonezi si 3% dintre cehi.

Informatiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK România, iar datele sunt reprezentative pentru populatia României in vârsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane.

Citește și
1 Comentariu
  1. MOLNAR spune

    Cred ca cifra se refera la bugetari, ca la pensionari[nu privilegiati] este de 100%Pe langa pensie mica ,avem si sanatatea subreda, ce se tine cu bani foarte multi.Dar asta nu e tema de canpanie din pacate!!!!!!.E trist , ca din rapoarte nu putem trai, ne trebuie soluti imediate, ca peste 15-20 ani nu vom mai fi sa cereem socoteala, si asa suntem cenzurati daca avem curajul de a spune unele lucruri ce ne doare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata