700 milioane euro pentru „Prima Casă”

Plafonul total de garanţii pentru programul guvernamental „Prima Casă” se va situa, în 2010, la 700 de milioane euro, a declarat joi (11 februarie 2010) ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

Acesta a precizat că Executivul va discuta în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare plafoanele individuale de garantare, care vor fi de 60.000 de euro pentru achiziţia de locuinţe vechi, 70.000 pentru locuinţe noi şi 75.000 de euro pentru cei care se asociază pentru construcţia de locuinţe noi.
„Vom încerca să stimulăm construcţia de locuinţe noi printr-o nouă prevedere, care îi va stimula pe cei care se asociază pentru construcţia de locuinţe şi care vor beneficia de un plafon mai mare decât cei construiesc locuinţe individuale”, a spus Vlădescu.

Ministrul Finanţelor a explicat că programul susţine cetăţenii care doresc să îşi construiască locuinţe şi nu se poate adresa constructorilor şi dezvoltatorilor imobiliari, pentru că ar fi ajutor de stat. În ceea ce priveşte asocierea a 10 sau mai multe persoane pentru construcţia de locuinţe, Vlădescu a amintit de „plombele”, din trecut, când grupuri de persoane construiau un „bloculeţ”, în anumite zone disponibile.

El a adăugat că au existat foarte multe discuţii cu constructorii şi dezvoltatorii imobiliari şi ar fi fost bucuros ca aceste categorii să poată fi susţinute, dar acest lucru nu este posibil din cauza constrângerilor în ceea ce priveşte ajutorul de stat.
Potrivit lui Vlădescu, în forma propusă pentru modificarea programului „Prima Casă”, autorităţile sunt „acoperite” faţă de Comisia Europeană în ceea ce priveşte prevederile referitoare la ajutorul de stat şi nu vor fi întârzieri în aplicarea programului.

Citeste si:  ANL vinde locuinţe pentru tineri, la preţuri mai mari decât cele de pe piaţă

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că persoanele fizice care îşi vor construi locuinţă în anul 2010 vor beneficia de garanţii guvernamentale suplimentare faţă de cei care vor opta pentru locuinţe deja construite, prin noile reglementări privind programul „Prima casă”, care vor fi adoptate săptămâna viitoare de Guvern.

„Pentru anul 2010, programul ‘Prima casă’ va fi orientat cu prioritate pentru construcţia de locuinţe de la zero, locuinţe noi. Vom realiza acest lucru prin două mecanisme pe care le vom impune în actul normativ:
pe de-o parte, partajarea garanţiilor guvernamentale pentru case gata finalizate până la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic de garanţii guvernamentale faţă de ce a fost în 2009 şi, pe de altă parte, suplimentarea garanţiilor guvernamentale pentru cei care construiesc locuinţe de la zero”, a explicat Emil Boc.

El a estimat că plafonul garanţiilor de stat pentru locuinţe construite de la zero va ajunge la 70.000-80.000 de euro, iar garanţiile de stat pentru achiziţia de locuinţe vechi vor stabilite fi la jumătatea acestora.

Premierul a precizat că prin viitoarele măsuri de garantare se urmăreşte şi stimularea creării de locuri de muncă în construcţii. La sfârşitul anului trecut, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, declara că programul „Prima Casă” ar trebui modificat pentru a susţine mai ales construcţiile de locuinţe şi nu doar să încurajeze strict vânzările şi achiziţiile.

Citeste si:  Programul Rabla din 2010 demarează în februarie

„Dintr-un program de susţinere strictă a pieţei imobiliare ar trebui să devină un program de susţinere a pieţei de construcţii. Putem face modificări în limita plafonului neutilizat de circa 0,5 miliarde de euro ca să încurajăm mai ales construcţiile de locuinţe”, a afirmat Vlădescu. Programul „Prima Casă” prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern în 2009.

La începutul lunii noiembrie, Guvernul anunţa că, din plafonul total, au fost acordate garanţii de stat în sumă de 328 milioane euro. Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim patru la sută pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară plus maxim 2,5 puncte procentuale).

700 milioane euro pentru „Prima Casa”
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner