NATO, muzica si viitorul

 
NATO a reusit rareori sa adopte tonul potrivit, iesind insa in evidenta prin partea zgomotoasa, mai ales cea muzicala, Astfel, pentru ceremonia marcând crearea organizatiei, la 4 aprilie 1949, la Washington, a fost aleasa compozitia „It Ain't Necessarily So” de George Gershwin, in timp ce ceremonia de aderare a sapte noi membri din fostul bloc sovietic, in 2004, a fost insotita de coloana sonora a filmului „Titanic”, scrie Der Spiegel.
 
Cu un asemenea palmares muzical se poate considera drept progres faptul ca vineri, atunci când liderii NATO se vor intâlni in statiunea germana Baden-Baden, in renumita Kurhaus (cladire publica, construita in secolul XIX si care adaposteste printre altele cazinoul, restaurante si diferite saloane, n.red.), pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de la crearea organizatiei, programul va include muzica de Georges Bizet.
 
Aici vor fi prezenti Barack Obama, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, impreuna cu alte câteva zeci de sefi de stat si de guvern. Renumita violonista germana, Anne Sophie Mutter va interpreta bucati din opera Carmen de Bizet, in timp ce faimosul cazinou din cladire va ramâne inchis pe perioada manifestarii.
 
Cel putin acest reper din cadrul ceremoniei NATO nu va fi insotit de o gafa muzicala, cu posibila exceptie a decesului personajului principal din opera, o tiganca care isi afla viitorul din carti de ghicit si face cunostinta cu propria moarte.
 
Lasând la o parte toate imbunatatirile aduse, summitul de anul acesta nu pare sa fie complet lipsit de disonante, in spatele scenei, a oportunitatilor fotografice si elogiilor cu caracter de autogratulare conturându-se focuri de artificii intre „Vechea Europa” a Vestului si „Noua Europa” a Estului si intre SUA dominante si restul NATO, releva Der Spiegel.
 
NATO trebuie, de aceea, sa se dovedeasca „relativ revolutionara” in a cauta o noua orientare si trebuie sa-si adapteze strategiile pentru a face fata unor noi provocari, declara marti cancelarul german Angela Merkel, adaugând ca Alianta Nord-Atlantica va trebui sa coopereze mai eficient cu organizatiile civile pe viitor, Germania, continua ea, datorând recunostinta NATO si solidaritatii aliatilor sai.
 
În afara de Partidul Stângii (Die Linke), toti membri parlamentului german (Bundestag) pareau sa fie de acord cu aceasta. Alianta a fost o poveste de succes, dupa cum o demonstreaza cozile pentru primire. NATO se afla in fata unei crize existentiale care ar putea sa o sfâsie iar asta nu din cauza irelevantei sau inactivitatii ci pentru ca nu stie ce sa faca in continuare, riscând totodata sa se extinda peste capacitatile sale, potrivit revistei germane.
 
Aici se pune intrebarea daca NATO ar trebui sa faca mai mult, asa cum solicita unele creiere militare ale sale, ca de exemplu protejarea aprovizionarii cu energie a Occidentului prin forta armata sau vânarea la nivel mondial a teroristilor din Al Qaida sau intreprinderea de actiuni militare contra violarii grave a drepturilor omului in regiuni precum Darfur, in calitate de subcontractor al ONU sau poate chiar ca rival?
 
Aici se adauga intrebarea cum ar trebui sa abordeze NATO problema unei Rusii din ce in ce mai agresive si sigure de sine. Eventual prin acceptarea Ucrainei, cu portul ei Sevastopol, unde isi are baza flota rusa a Marii Negre?
Sau prin primirea unui „aventurier” ca Mihail Saakasvili, in opinia Der Spiegel, care ar putea activa obligatia NATO de a veni in ajutorul unui stat membru al sau provocând Rusia si târând eventual Occidentul intr-un conflict militar cu Moscova? Mai este si intrebarea legata de granitele NATO si anume unde ar trebui ele trasate – geografic si conceptual.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata