Adrian Vasilescu: Nici anul acesta, nici anul viitor nu va fi cazul să raţionalizăm pensiile şi salariile

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, a declarat marţi (27 iulie 2010) că nici anul acesta, nici anul viitor, România nu va trebui să apeleze la raţionalizarea pensiilor şi salariilor.

Vasilescu a explicat că a auzit formula de „raţionalizare a salariilor şi pensiilor”, dar, deocamdată, consideră că „a fost o vorbă aruncată pripit pe piaţă”. „Sunt convins că nici anul acesta, nici la anul, nu vom avea, probabil, nevoie să recurgem la astfel de măsuri, iar spre sfârşitul anului viitor vom putea vorbi despre ieşirea din recesiune”, a spus Adrian Vasilescu.
În opinia acestuia, România nu poate lupta pe două fronturi financiare, respectiv cel al reducerii deficitului bugetar şi cel al fiscalităţii. În prezent, este importantă ţinerea sub control a deficitului bugetar, a subliniat consilierul guvernatorului BNR.

Adrian Vasilescu a adăugat că România se află în concurenţă cu Ungaria şi Bulgaria pentru atragerea investiţiilor străine „de care are nevoie ca de aer şi de soare”. Totodată, consilierul guvernatorului BNR consideră că România poate face faţă unui împrumut pentru investiţii, apreciind că acesta „ar fi chiar bine venit”. „Investiţiile multiplică şi banii şi bunăstarea”, a subliniat el.
Referindu-se la faptul că un împrumut pentru investiţii ar multiplica dobânzile pe care trebuie să le plătească statul român, Adrian Vasilescu a amintit că bugetul de stat are trei capitole, care ocupă circa 80 la sută din venituri: cheltuieli pentru salarii, cheltuieli sociale şi cheltuieli cu dobânzi.

În ceea ce priveşte arieratele, Adrian Vasilescu a atras atenţia că amânarea reducerii acestora poate înlesni situaţia bugetului de stat, dar poate produce greutăţi investitorilor şi antreprenorilor privaţi.

Citește și
2 Comentarii
  1. George spune

    Vasilescu astia nu stie ce spune, se da dupa cum bate vantul. Nu uit reactia lui la interventia statului in domeniul privat (vezi cazul SUA): daca piata o ia razna, statul trebuie sa intervina. Dupa ce batuse darabana ani intregi ca piata trebuie sa se regleze singura si nimeni sa nu cumva sa intervina in aceste mecanisme seculare providentiale, acum o da la intors. HALAL sa va fie ! Cu asemenea gargaragii nu e de mirare ca se intampla ce se intampla !

  2. pensionar spune

    CINE MAI CREDE IN MINCIUNILE VOASTRE?????????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata