Agrostar contestă restructurarea unităţilor MADR fără consultarea partenerilor sociali

Federaţia Agrostar, cea mai mare organizaţie sindicală din domeniul agricol, va informa Uniunea Europenă (UE) şi Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) cu privire la faptul că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu a consultat partenerii sociali în cazul restructurării ministerului şi a unor unităţi din subordinea acestuia, informează un comunicat al Federaţiei.

„Discutarea proiectului de Hotărâre de Guvern privind restructurarea era mai mult decât necesară, deoarece, în cadrul anumitor instituţii din subordinea MADR, ne aflăm în situaţia unor concedieri colective, cum este cazul Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie ‘Prof. Dr. G.K. Constantinescu’ şi cel al Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă.

În aceste cazuri, trebuia să se ţină cont de prevederile Legii 53/2003 Codul Muncii care, potrivit art.1 (2), ‘se aplică şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale’, iar Codul Muncii stabileşte o procedură distinctă în ceea ce priveşte concedierea colectivă.

De asemenea, nu s-a ţinut cont nici de faptul că există un acord colectiv în vigoare şi anume ‘Contractul colectiv de muncă la nivelul ramurii agricultură, piscicultură şi pescuit pe anii 2010 – 2011′, publicat în Monitorul Oficial al României partea a-5-a din 15.04.2010 care, de asemenea, prevede procedura concedierii colective’, a declarat preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan.

Totodată, Agrostar consideră că Ministerul Agriculturii nu a respectat articolul 2 litera b din HG nr. 369/2002, care dispune „consultarea obligatorie a partenerilor sociali asupra iniţiativelor legislative sau de altă natură cu caracter economico-social”, fiind adevărat faptul că activitatea în comisiile de dialog social are un rol consultativ, dar obligatoriu, şi, totodată, nu s-a ţinut cont că dialogul social european este o componentă unică şi indispensabilă a modelului social european, cu o bază clar definită în Tratatul CE.

„Considerăm că Ministerul Agriculturii nu a făcut altceva decât să simuleze discuţia pe marginea Hotărârii de Guvern, nedorind altceva decât să bifeze întâlnirea cu partenerii sociali şi nicidecum să discute pe marginea actului normativ arătat menţionat”, se arată în comunicat.

Federaţia Agrostar protestează vehement faţă de simulacrul de întâlnire în cadrul comisiei de dialog social care a avut loc la MADR în data de 16 iulie 2010. Faţă de cele menţionate, Agrostar îşi rezervă dreptul de a informa Uniunea Europeană deoarece dialogul social instituit prin Tratatul de la Roma, este procesul de informare şi consultare continuă, cu scopul de a ajunge la înţelegeri în ceea ce priveşte controlul anumitor variabile economice şi sociale, atât la nivel macroeconomic cât şi microeconomic, dar şi Organizaţia Internaţională a Muncii.

Federaţia Agrostar fost înfiinţată 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, viticultură, horticultură, zootehnie etc).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata