Proiect ISPA de 80 milioane de euro pentru lucrări de apă şi canalizare în zona Turda

Comunitatea Europeana (CE) a alocat 80 de milioane de euro pentru un proiect ISPA pentru lucrari de canalizare si alimentare cu apa in judetul Cluj, mai precis in Turda, Câmpia Turzi si localitatile arondate, informeaza Compania de Apa Aries (CAA), prin intermediul unui comunicat de presa remis joi (19 noiembrie 2009).

De acest proiect vor beneficia aproape 100.000 de locuitori din zonele amintite. Potrivit sursei citate, demersul CAA a inceput inca de la momentul infiintarii, in anul 2007. În luna noiembrie a aceluiasi an, Compania depune o aplicatie, cu ajutorul unor consultanti externi, prin care a cerut fonduri nerambursabile de la Bruxelles, in valoare de 63 de milioane de euro, cu un buget total al investitiilor de 80 de milioane de euro.

În luna aprilie 2008, CE a aprobat, in principiu, finantarea proiectului, al saselea proiect major din Programul Operational Sectorial de Mediu din România, iar cinci luni mai târziu s-a semnat contractul de finantare. La un an dupa ce este extrasa prima cupa de pamânt, in cartierul Poiana din Turda, debuteaza si santierele prevazute in comunele din vecinatatea celor doua orase.

“În acest moment, mai avem, practic, doar 4 contracte de atribuit, dintre cele 16 câte totalizeaza proiectul, reprezentând contracte de achizitii”, a afirmat Alexandru Sabau, directorul general al CAA. Proiectul derulat in zona Turda si Câmpia Turzii, intitulat “Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata din regiunea Turda-Câmpia Turzii”, beneficiaza de sprijinul logistic al mai multor firme straine:

C&S di Giuseppe Ingegneri Associati – câstigatorul pachetului de servicii de “Asistenta tehnica de Supervizare a Lucrarilor”, Louis Berger – firma care asigura “Asistenta tehnica pentru managementul pro iectului”, Costruzioni Dondi spa – câstigatorul “Statiei de epurare” si Reif Bauunternehmung Gmbh&Co. Seful CAA a precizat ca a solicitat firmelor câstigatoare ca termenele prevazute, initial, in caietele de sarcini sa fie scurtate de la 30 la 20 de luni pentru a recupera intârzierile initiale estimate la 6-9 luni, provocate de contestatiile care au amânat debutul lucrarile.

Programul ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) este unul dintre cele trei instrumente de finantare nerambursabile ale Comunitatii Europene, si a fost stabilit prin Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr.1267/1999 in vederea acordarii asistentei pentru pregatirea aderarii la Uniune a tarilor din Europa Centrala si de Est, in domeniul politicilor privind infrastructura de transport si de mediu. Costul total pentru fiecare proiect nu poate fi, in principiu, mai mic de 5 milioane de euro, dar in cazuri exceptionale suma poate fi sub limita admisa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata