Ambasadorul Diego Brasioli: Cred că nu există nicio familie în Italia care să nu aibă contacte cu români

Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, caracterizează, într-un interviu acordat AGERPRES, relațiile dintre cele două țări ca fiind excelente, apreciind că nu există în Italia nicio familie care să nu aibă contact cu cetățeni români.

În interviu, Brasioli vorbește despre impresia pe care i-a făcut-o România când a venit prima dată ca ambasador, despre relațiile economice dintre cele două state, dar și despre modul în care s-a integrat comunitatea românească în Italia.

De asemenea, diplomatul italian abordează subiecte legate de conflictul din Ucraina și de războiul israeliano-palestinian, pronunțându-se în ambele cazuri pentru încetarea focului.

 

AGERPRES: Sunteți în România ca ambasador de mai mult de un an. Ce imagine aveați despre România înainte de a veni și cum o vedeți acum?

Diego Brasioli: România este o țară extrem de importantă pentru relațiile internaționale bilaterale și este o mare onoare pentru mine să fiu ambasadorul Italiei la București. Din acest motiv am fost foarte mulțumit în momentul în care am primit numirea în funcția de ambasador al Italiei la București.

Știam că România este o țară extrem de interesantă atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social, însă ceea ce am găsit a întrecut toate așteptările mele. Foarte multe sectoare din această țară sunt în dezvoltare și am văzut evoluții incredibile în ultima perioadă aici, în România. Pot să vă dau și un exemplu: utilizarea fondurilor europene a fost foarte mult îmbunătățită. De la nivelul foarte scăzut de la care s-a pornit s-a ajuns la unul mai înalt.

 

AGERPRES: Ce vă place la România și ce nu vă place?

Diego Brasioli: Îmi plac foarte mult oamenii, îmi place cum își trăiesc viața, îmi plac viața culturală și viața socială din România. În ceea ce privește partea mai puțin plăcută, încă nu am reușit să o identific.

 

AGERPRES: Cum ați caracteriza relațiile bilaterale româno-italiene? Ați spus în diferite ocazii că sunt cele mai bune dintre două state ale Uniunii Europene.

Diego Brasioli: Relațiile bilaterale sunt excelente. Cred că nu există alte două țări în Europa care să fie mai apropiate decât Italia și România. Ne leagă foarte multe lucruri: schimburile comerciale între cele două țări și prezența numeroasă a românilor în Italia, pe de-o parte. Pe de altă parte, numeroși întreprinzători italieni care își desfășoară activitatea aici, în România.

 

AGERPRES: Dacă tot ați atins acest punct — economia României, unde vedeți cel mai mare potențial de dezvoltare al României, în ce zonă?

Diego Brasioli: Există aproape 40.000 de societăți cu capital italian în România, dintre care jumătate sunt active. De aceea sunt foarte importante schimburile comerciale care există între cele două țări. Capitalul investit aici, în România, este în jur de 12 miliarde euro de câțiva ani încoace. Și aceste societăți sunt active în toate sectoarele principale din economia românească.

Sectoarele de mare interes, în România, ar fi sectorul infrastructurii unde există o mare lipsă, din păcate, aici, în țara dumneavoastră. Ar mai fi agricultura și sectorul energetic. Bineînțeles, societățile italiene sunt implicate în sectoarele tradiționale italienești, începând cu îmbrăcăminte și manufacturi. În ultima perioadă am văzut că sunt active și în partea industrială.

AGERPRES: Ați pomenit deja că există numeroși investitori italieni în România. Există, totuși, un curent care vorbește despre faptul că în România există o birocrație, un mare hățiș legislativ care împiedică bunul mers al afacerilor. V-au spus investitorii italieni despre astfel de situații?

Diego Brasioli: În cazul acesta trebuie să ne concentrăm pe cifre. Putem să spunem că în primele cinci luni ale acestui an s-au înființat peste 1.000 de societăți noi cu capital italian aici, în România, conform datelor Registrului Comerțului, ceea ce înseamnă că există în continuare un interes. În jur de 35% dintre firmele noi înființate aici, în România, cu capital străin, sunt cele italiene. România este foarte importantă pentru Italia și, în ciuda dificultăților birocratice care există peste tot, se continuă investiția aici. Am văzut o îmbunătățire notabilă în procesul birocratic, o tendință a Guvernului de a facilita acest proces. Un alt element care atrage investitorii italieni aici, în România, este limba, care se învață ușor. Ar mai fi, bineînțeles, și avantajul de a lucra în interiorul Uniunii Europene, adică de a-și desfășura activitatea într-o țară membră a UE.

 

AGERPRES: Ați menționat deja că minoritatea românească din Italia este una foarte numeroasă, peste un milion de persoane. În alte momente ați vorbit și despre contribuția adusă la economia italiană de aceste persoane. Cum de Italia a reușit să integreze o comunitate așa de mare de români, în timp ce alte state europene, care au de gestionat comunități mai mici de români, nu pot face acest lucru și încearcă să împiedice, în multe cazuri, intrarea României în Spațiul Schengen?

Diego Brasioli: După anumite estimări există un milion, un milion și jumătate de români în Italia, deci este poate cea mai numeroasă prezență de minorități în țara noastră. După cum bine știți, acum 10 ani au existat mai multe probleme legate de criminalitatea românilor din Italia, probleme care au fost încet-încet rezolvate și cu ajutorul presei, de aceea rolul dumneavoastră este unul foarte important, și, bineînțeles, cu ajutorul celor două guverne care s-au implicat în rezolvarea acestei situații. La început presa a avut un rol negativ, amplificând foarte multe dintre episoadele nefericite care s-au întâmplat în Italia și după aceea, încetul cu încetul, acest rol s-a transformat într-unul pozitiv.

Autoritățile s-au implicat în rezolvarea problemelor, pe de-o parte. Pe de altă parte societatea italiană este o societate obișnuită cu imigrația, suntem obișnuiți cu acest fenomen. Suntem foarte înțelegători în ceea ce privește acest fenomen și putem să privim (…) popoarele care migrează către Italia cu mai multă înțelegere.

Nu există, cred, în acest moment, în Italia, nicio familie care să nu aibă un contact cu un cetățean român care lucrează și trăiește în Italia. Aș dori să subliniez și afinitățile culturale care leagă cele două țări și care au contribuit la succesul acestui fenomen.

Cazul românilor din Italia poate să fie dat drept exemplu de caz rezolvat cu succes. De aceea, Italia susține aderarea României la Spațiul Schengen. Italia crede că România, din 2011, a îndeplinit toate criteriile tehnice necesare pentru aderarea la Spațiul Schengen. Bineînțeles, este nevoie de o decizie unanimă în interiorul Uniunii în acest sens, însă noi ne implicăm în facilitarea acestui lucru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata