Se vinde casă la Chicago, vecină cu familia Obama

Cine nu a visat sa fie vecin cu presedintele SUA, Barack Obama? Acum exista ocazia: de la sfârsitul saptamânii trecute a fost scoasa la vânzare o casa vecina cu cea a familiei presedintelui american.

Proprietatea de la adresa South Greenwood Avenue, numarul 5040, are 17 camere, 3 etaje, vitralii de la inceputul secolului al XX-lea si o curte spatioasa, cu garaj inclus, in spatele casei, noteaza ziarul Las Provincias.

Pe piata imobiliara care inca nu si-a regasit avântul, nici macar aceste caracteristici nu sunt suficiente pentru a suscita destul interes: casa nu a fost modernizata demult, bucataria este invechita si probabil ar fi mai ieftin sa se darâme mansarda decât sa fie reamenajata.

Are insa un avantaj care face din aceasta casa ceva unic si care va face din viitorul sau proprietar o persoana cu ceva probleme, cu exceptia securitatii: vecinul de alaturi este insusi presedintele Barack Obama.

Din acest motiv strada este inchisa oricui nu este rezident din ordinul serviciilor secrete, care mentine o supraveghere permanenta asupra acestei zone linistite din cartierul Hyde Park, din sudul orasului Chicago.

Proprietarii acestei locuinte de 558 de metri patrati, sotii Bill si Jacky Grinshaw, au cumparat-o in 1973 la suma de atunci de 35.000 de dolari, ceea ce dupa cum au recunoscut era peste posibilitatile lor.

Nu au efectuat lucrari de modernizare semnificative, ceea ce a facut sa se pastreze inca intrerupatoarele originale, de la inceputul secolului XX, dar care face totodata ca bucataria sa fie invechita si ca mocheta sa necesite urgent o schimbare.

Bill Grinshaw, profesor de Stiinte Politice la Institutul de Tehnologie din Illinois, a recunoscut intr-un interviu acordat ziarului New York Times ca “nu s-a obosit sa faca mari amenajari in casa”.

Acum când copiii au crescut iar locuinta a devenit prea mare pentru el si sotia lui au optat sa o vânda, desi pretul nu este clar. Case similare din acelasi cartier s-au vândut la preturi de un milion sau 2,5 milioane de dolari. Sigur ca niciuna nu are gard vecin cu familia Obama, un factor ce poate fi exploatat din punct de vedere banesc.

De pe vremea când Richard Nixon a locuit intr-un apartament din New York, agentii imobiliari nu au mai fost nevoiti sa calculeze valoarea unui imobil din vecinatatea unei resedinte prezidentiale. Agentul insarcinat cu vinderea locuintei din South Greenwood Avenue, Matt Garrison, recunoaste ca “nu stim care va fi efectul Obama” la ora cererii unui pret.

Deocamdata anuntul a suscitat un mare interes. Pagina de Internet a locuintei a primit peste 7.000 de vizionari, potrivit New York Times. Grimshaw, care intreaga viata a votat cu democratii, si-a exprimat dorinta ca cel care va cumpara casa sa fie “un bun patriot si un bun democrat”. Nu va vinde unui republican, recunoaste el, “decât daca nu va avea incotro”.

Indiferent de cine va fi noul vecin, el va trebui sa se supuna unei examinari din partea serviciilor secrete, inainte ca oferta lui sa fie luata in serios. Ar putea fi un inconvenient desigur, dar pentru cumparatorul final afacerea ar putea sa merite. Cine va putea sa reziste atunci tentatiei sa mearga sa ceara o cescuta cu zahar vecinului, iar cel care ii va deschide usa sa fie insusi presedintele SUA?

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata