AOAR cere Parlamentului o lege pentru comercializarea internaţională a emisiilor poluante

România isi poate creste bugetul cu peste doua-trei miliarde de euro daca Parlamentul va adopta, in regim de urgenta, Legea pentru tranzactionarea la bursa a disponibilului de emisii de dioxid de carbon, conform protocolului de la Kyoto, a declarat, miercuri (11 noiembrie 2009), Constantin Bostina, vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România.

,,Cu toate ca initial era nevoie numai de o Hotarâre de Guvern pentru inceperea tranzactionarii a celor aproximativ 350 milioane de Unitati ale Cantitati Atribuite (Assigned Amount Units – AAU) pe care are dreptul sa le comercializeze, ministrul Justitiei, domnul Predoiu, nu autorizeaza aceste tranzactii decât daca exista o lege in acest sens.

Prin comercializarea acestor certificate, România inca mai poate atrage circa 3 miliarde de euro pentru investitiile de mediu care se vor resimti in bugetul fiecarui cetatean, in primul rând prin costul energiei electrice”, a precizat Bostina.

Banii obtinuti prin tranzactionarea AAU-urilor pot duce la reducerea pretului la serviciile de furnizare a energie i electrice, ca urmare a promovarii surselor de energie regenerabila, de crestere implicita a veniturilor si a puterii de cumparare, precum si de crestere a calitatii serviciilor oferite de autoritatile publice locale la iluminatul public si transportul public.

Venitul obtinut din comercializarea disponibilului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele de mediu necesare in economie, cu precadere in sectorul energetic, atât pentru conformarea cu obligatiile asumate prin Tratatul de Aderare, ratificat prin Legea nr. 157/2005 (instalatiile cu perioadele de tranzitie), cât si pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legis lativ schimbari climatice – energii regenerabile, precum si pentru pro iecte din sectorul rezidentiaĘ agricultura si transporturi. Se preconizeaza, de asemenea, cresterea fortei de munca si implicit scaderea ratei somajului.

Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de România este de 8% fata de anul de baza 1989, asadar România poate emite aproximativ 1,279 miliarde tone dioxid de carbon echivalent intre 2008 si 2012, adica in prima perioada de angajament a Protocolului de la Kyoto.
Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG, finalizat in martie 2009 si transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de acest fel din 2007, respectiv 152 milioane tone dioxid de carbon echivalent, este cu circa 37% mai scazut decât valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.

,,Ne aflam intr-un punct critic, valoarea acestor certificate fluctuând de la o zi la alta. Daca marti, pe Bursa din Londra, se tranzactionau cu 10 euro per certificat, au existat si cotatii mai mici, valoarea variind intre 6 si 14 euro per certificat.

Problema României este nu atât variatia de pe burse, cât dezinteresul fata de aceste certificate deoarece in 2010 piata va fi inundata de AAU-urile Ucrainei si Rusiei, iar România nu va mai avea cui vinde. Celelalte tari din regiune s-au miscat foarte repede, suntem singurii care nu am inceput tranzactionarea”, a subliniat Emanuel Babici, membru al AOAR.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata