APIA: Plăţi de aproape 82 de milioane de euro din subvenţii europene

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a platit peste 81,82 milioane de euro unui numar de 339.414 fermieri, in contul avansului de 70% din sprijinul pe suprafata acordat din fonduri europene, alte 624.807 dosare fiind in curs de finalizare, informeaza un comunicat al APIA.

Potrivit Regulamentului CE 691/2009, APIA a inceput din data de 16 octombrie sa plateasca un avans de 70% din suma aferenta schemei de plata unice pe suprafata, ceea ce reprezinta 209,98 lei/hectar. Pentru anul 2009, cuantumul platilor directe unice pe suprafata este de 71,12 euro/hectar.

Potrivit APIA, de acest avans beneficiaza fermierii din regiunile in care, in urma controlului, nu s-au constatat discrepante fata de datele declarate in cereri si care indeplinesc conditiile impuse de regulamente le europene.
În ceea ce priveste Platile Nationale Directe Complementare (CNDP), Agentia a eliberat pâna in prezent un numar de 17.216 adeverinte pentru beneficiarii Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul zootehnic care intentioneaza sa acceseze credite de la banci.

Conventiile privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii CNDP in sectorul zootehnic au fost incheiate cu CEC Bank SA, BRD – Groupe Societe Generale SA, Banca Comerciala Româna, Raiffeisen Bank si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA.
Astfel de conventii urmeaza sa fie incheiate si cu Alpha Bank si Banc Post. De asemenea, si Banca Transilvania si-a manisfestat disponibilitatea de a participa la discutii cu reprezentantii APIA, in perioada imediat urmatoare.

Potrivit Conventiei, APIA elibereza o adeverinta prin care se confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru CNDP pentru anul 2009 si ca au fost efectuate controalele si verificarile administrative. De asemenea, adeverinta confirma numarul de animale eligibile pentru acordarea platilor, precum si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata.

Astfel, bancile creditoare vor acorda beneficiarilor eligibili, conform reglementarilor interne, credite in lei pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente.
Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA incheie cu bancile creditoare câte o conventie cadru pentru un plafon de garantare, prin care va garanta pâna la 50% din valoarea creditelor acordate. Sprijinul financiar se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine.

Pentru specia bovine, cuantumul total este de 571 lei/cap, iar pentru ovine/caprine cuantumul este de 44 lei/cap. Comisia Europeana a aprobat României pentru anul 2009 un plafon de aproximativ 250 de milioane de euro pentru acordarea subventiilor din bugetul national in sectorul zootehnic, pentru prima pe exploatatie, specia bovina, nivelul maxim fiind de 182,792 milioane euro, iar pentru specia ovine/caprine de 66,657 milioane euro.

Potrivit APIA, pentru specia bovina au fost declarate eligibile la plata un efectiv de 1.348.724 capete, iar la ovine 6.373.000 capete. Anul trecut crescatorii de animale au primit un sprijin financiar de 495 de lei la vaca, in doua transe, iar la oaie 43,9 lei/cap de animal. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a prezentat, joi (19 noiembrie 2009), aceste situatii, in cadrul intâlnirii de la Palatul Victoria cu Primul Ministru Emil Boc.

Citește și
2 Comentarii
  1. alina spune

    cand vine diferenta la subventia pe animale dar la teren agricol?

  2. cristina spune

    cind vine diferenta la subventia pentru animale,,2010?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata