Autorităţile române negociază cu FMI un deficit bugetar de 6,3 – 6,5 % din PIB

Autorităţile române şi misiunea Fondului Monetar Internaţional negociază un deficit bugetar de 6,3 – 6,5 la sută din PIB pentru 2010, dar nu au căzut încă de acord cu privire la „golul” din buget care trebuie acoperit prin măsuri de creştere a veniturilor şi/sau reducere a cheltuielilor, au declarat surse apropiate negocierilor.

„Se negociază un deficit de 6,3 – 6,5 la sută, pentru că mai mult de atât devine chiar periculos. Nu s-a căzut încă de acord la cât se ridică golul din buget, diferenţele dintre estimările părţii române şi cele ale experţilor FMI fiind de circa un miliard de euro.

După ce se ajunge la un numitor comun asupra acestui deficit de resurse, se va stabili şi noua ţintă de deficit bugetar la 6,3 la sută, 6,4 la sută sau 6,5 la sută din PIB.

Golul de venituri la buget provine din faptul că, iniţial, se proiecta o creştere economică de 1,3 la sută, iar acum se ia în calcul creştere zero, dar şi din faptul că statul român nu şi-a încasat datoria de 600 de milioane de dolari la tranzacţia de vânzare a companiei Rompetrol, iar FMI spune că trebuie luaţi în calcul şi aceşti bani ca venituri care nu vor fi realizate”, au precizat aceleaşi surse.

În cazul în care se vor lua măsuri pe partea de creştere a veniturilor, vor fi luate în calcul impozitele care au impactul cel mai mic asupra mediului de afaceri.

„Cel mai mic impact asupra mediului de afaceri îl au impozitele pe proprietate, urmate de impozitele indirecte – TVA şi accize – şi abia apoi impozitul pe venituri”, au spus sursele citate.

Şi Reuters a afirmat, miercuri, că FMI va accepta un deficit bugetar mai mare pentru România, citând o sursă din apropierea discuţiilor, majorarea taxelor rămânând o posibilitate.

”Cu siguranţă vom vedea o revizuire a ţinei de deficit bugetar. Condiţiile externe s-au înrăutăţit şi, în consecinţă, şi anumiţi indicatori macroeconomici”, a declarat sursa, pentru Reuters, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, refuzând însă să precizeze cât de mult va fi majorată ţinta de deficit.

Întrebată dacă România va majora taxele, sursa citată de Reutes a declarat că ”ar putea fi mai multe alte opţiuni”.
Misiunea FMI se află la Bucureşti în aceste zile pentru evaluarea modului în care România şi-a îndeplinit condiţionalităţile prevăzute în Acordul Stand-By.

Programul de asistenţă financiară, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro) Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.

Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la BM.

Misiunea FMI va pregăti cel de-al patrulea raport asupra programului economic al României, care va fi discutat de Board-ul Fondului în cea de-a doua parte a lunii iunie. Dacă raportul va fi aprobat, România va primi cea de-a cincea tranşă, în valoare de 768 de milioane DST (0,85 miliarde de euro) din cadrul împrumutului acordat de FMI.

Actuala misiune nu este numai una de evaluare, ci şi de consultare în conformitate cu prevederile Articolului IV din Statutul FMI, ceea ce face ca discuţiile să se poarte în mai mare măsură asupra politicilor economice ale României pe termen mediu. Misiunea FMI rămâne la Bucureşti până pe 7 mai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata