Banca Mondială: 67% dintre români nu ar putea face faţă decât trei luni unei scăderi cu 25% a veniturilor

Un procent de 67 % dintre români nu ar putea face faţă decât trei luni unei scăderi cu 25% a salariilor, arată un studiu elaborat, la cererea Băncii Mondiale, de către Institutul pentru Caltitatea Vieţii şi dat luni publicităţii, în cadrul unei conferinţe găzduită de Institutul Bancar Român.

Rezultatul studiului arată că populaţia României este mai puţin pregătită decât cea din alte ţări, dar că este conştientă de această situaţie şi ar dori să schimbe. Media pe care o pot primi românii la educaţie financiară este 3 (31 de puncte din 100 posibile) şi la întrebarea cât timp ar putea supravieţui dacă le-ar fi scăzute veniturile cu 25 la sută, 67 la sută au răspuns ‘trei luni’.

Conform studiului citat de Banca Mondială, 65 la sută din populaţia României are dificultăţi în a face faţă nevoilor zilnice, iar 61 la sută dintre respondenţi trăiesc de la o leafă la alta. Românii nu fac apel la serviciile financiare nici pentru a-şi acoperi deficitul, nici pentru a-şi administra eventualul surplus. Atunci când românii rămân fără bani, 75,3 la sută reduc cheltuielile, 61,5 la sută împrumută de la rude şi prieteni şi 42,2 la sută cumpără pe datorie de la magazinele de proximitate cu profil alimentar.

Îngrijorător este că şi în cazurile rare în care gospodăriile au un surplus, 74,6 la sută ţin banii la ciorap, 33,6 cumpără bunuri de larg consum şi 25,4 îi depun la bancă, a subliniat autoarea principală a raportului, Manuela Sofia Stănculescu.

Atitudinea faţă de economisire este o altă dovadă a situaţiei slabe de pregătire financiară a populaţiei româneşti. 75 la sută dintre economii nu fac faţă mai mult de două luni nevoilor de consum ale respectivei gospodării, 49 la sută din totalul economiilor au ca scop ‘adunarea de bani albi pentru zile negre’ şi numai 6 la sută fac economii pentru pensie. Dintre cei întrebaţi ce ar face cu banii dacă ar căpăta 12.500 de euro, numai 2 la sută au răspuns că şi-ar face o pensie privată, a spus Manuela Sofia Stănculescu.

Atitudinea faţă de asigurări este că aproape 44 la sută consideră că nu au nevoie de nicio asigurare, iar 21 la sută spun că ar trebui să îşi asigure viaţa şi locuinţa, dar este prea scump. Atunci când au asigurări sau folosesc servicii financiare, majoritatea românilor nu o fac de bună voie, ci pentru că trebuie să îşi asigure maşinile sau primesc salariul pe card.

Cele mai importante surse de informare despre serviciile financiare sunt la români presa, în special televiziunea, precum şi discuţiile cu prietenii. Nota pe ţară la informarea despre sectorul financiar este de 2,8.

Citește și
1 Comentariu
  1. ion spune

    Mai lasati-ne cu pensiile voastre private,ca nu mai vedem noi banii de la voi.
    Asta cu pensiile private este untimul gadget in materie de fraierie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata