Beleşul de Bogdand, o plăcintă preparată după o reţetă străveche

O plăcintă specială cum nu se mai prepară în alte părți se prepară în comuna sătmăreană Bogdand. Beleșul este pregătit de femeile din localitate după o rețetă moștenită de la strămoși, având succes nu numai la mesele în familie și zilele aniversare, ci și la manifestările publice organizate în județ.

Gospodinele din comunitatea maghiară din Bogdand susțin că nu este atât de complicat de făcut beleșul, însă pentru a prepara această plăcintă trebuie să ai „mână bună”.

Cu toate că modul de pregătire este în mare parte asemănător cu al unei plăcinte obișnuite, gustul și textura sunt total diferite. Se face un aluat nu foarte tare dar nici foarte moale din făină cu apă și puțină sare, se întinde și se umple fie cu brânză, fie cu cartofi.

Beleșului i se dă de obicei o formă pătrată și se frige timp de câteva minute în ulei foarte puțin, până devine rumen.

„Fac cam de 20 de ani, am învățat de la mama. Gătim acasă în fiecare săptămână. Facem și dacă vin musafiri. Nu este așa de mare secret, făina să fie bună, apă, și un pic de sare. Atât. Mâna să fie bună. Eu fac de 20 de ani, câteodată și noaptea în vis fac”, a declarat  Tatar Margit, o gospodină din Bogdand. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata