Berceanu: Comarnic-Brasov nu va fi un nou Bechtel

Contractul cu cons ortiul Vinci-Aktor pentru construirea autostrazii Comarnic-Brasov este posibil sa fie semnat in urmatoarele 10 zile, a declarat marti (27 octombrie 2009) la Sibiu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care nu se grabeste sa semneze contractul, de teama sa nu fie “un nou contract Bechtel”.

“Contractul este unul foarte complicat, iar eu nu vreau sa fac un contract de genul Bechtel. Daca nu reusesc sa fac un contract foarte bun si foarte corect si de care sa fiu eu sigur, din punct de vedere al statului român, este un contract de concesiune pe 30 de ani si nu ma joc, atunci o sa mai negociem”, a precizat ministrul Berceanu. Acesta a mai anuntat ca este posibila semnarea contractului in urmatoarele 10 zile, daca se rezolva si ultimele 4 puncte pentru care se negociaza.

“Daca reusim sa semnam in urmatoarele 10 zile contractul pentru prima portiune de autostrada in concesiune, Comarnic – Brasov, imediat dupa aceea pot lansa un program mai amplu, care contine mai multe concesiuni”, a declarat ministrul Transporturilor. Radu Berceanu a spus ca, dupa contractul pentru portiunea de autostrada Comarnic- Brasov, urmeaza concesionarea autostrazii Sibiu – Pitesti, pe urma centura ocolitoare a Bucurestiului.

Ministrul Transporturilor a mai declarat, ca in 2012 este posibilitatea sa se inceapa autostrada Târgu – Mures – Iasi, o portiune de 308 kilometri, care va reprezenta un prim pas pentru construirea unei autostrazi care sa lege Transilvania de Moldova. În prima faza, Târgu-Mures va fi legat de Iasi din 2012 cu o sosea cu doua benzi.
“Exista un proiect.
E un proiect de la Târgu -Mures pâna la Iasi, care are 308 km. E o portiune foarte complicata, noi am mers pe ideea de a face un proiect de autostrada. Sa facem ca pe o sosea nationala, doua benzi. Nu avem capacitatea financiara de mai mult. Este un program, dar este o chestiune de speranta”, a explicat ministrul Berceanu.

Autostrada Comarnic-Brasov ar urma sa fie concesionata de consortiul Vinci-Aktor la un pret de 1,57 miliarde euro, pret de constructie, urmând ca lucrarile la autostrada sa inceapa in mai 2010 si sa dureze 4 ani. Consortiul Vinci – Aktor va proiecta, finanta si construi Autostrada Comarnic – Brasov, urmând ca pe o perioada de 30 de ani sa administreze cei 55 kilometri ai tronsonului, in schimbul unei taxe pe care utilizatorii o vor plati incepând din al cincilea an al concesiunii.

Începând din al cincilea an al concesiunii, pe o perioada de 26 de ani, statul român va realiza plati de disponibilitate catre concesionar in valoare de 180 milioane lei pe an.
Taxa pe care utilizatorul o va plati incepând din al cincilea an al concesiunii, dupa darea in folosinta a autostrazii, va fi de 1,75 euro/osie/100 kilometri, ceea ce inseamna ca un autoturism va plati in primul an o taxa de circa 2 euro pentru a strabate cei 55 de kilometri ai tronsonului.
La terminarea perioadei de 30 de ani de concesiune, tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov intra in proprietatea statului, care poate alege fie sa-l concesioneze din nou fie sa-l administreze el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata